DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mai 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, se pregătește să-și rectifice bugetul pe anul acesta, prin reducerea cu 14% a estimărilor de profit și dividende, comparativ cu varianta inițială aprobată, din cauza ieftinirii energiei și a creșterii unor cheltuieli.

Problemele din domeniu vor fi discutate la Maratonul Energiei, organizat de PROFIT NEWS TV - VEZI AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Hidroelectrica anticipează un profit net de 4,15 miliarde lei și dividende distribuite acționarilor de 3,76 miliarde lei, ambele sume fiind cu 14% mai mici decât cele din bugetul în vigoare în momentul de față.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO Mbappe a cumpărat vila deținută de Gareth Bale la Madrid pentru 11 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Mbappe a cumpărat vila deținută de Gareth Bale la Madrid pentru 11 milioane de euro

Compania se așteaptă la venituri totale mai reduse cu 5%, respectiv de 10,31 miliarde lei, cele din exploatare fiind prognozate la 10,042 miliarde lei, în coborâre cu 6%.

Principala cauză este reducerea așteptată a prețului de vânzare a energiei cu 12%, inclusiv ca urmare a diminuării prin lege a prețului reglementat al mecanismului de achiziție centralizată, de la 450 la 400 lei/MWh, diminuare compensată parțial de creșterea cantității de energie electrică prognozată a fi vândută cu 4%, pe fondul majorării cu 3% a producției.

DOCUMENT Hidroelectrica schimbă bugetul: minus de 14% la profit și dividende. Cauze: ieftinirea energiei și creșterea unor cheltuieli, inclusiv a salariilor. Investiții mai mici. Problemele din domeniu, la Maratonul Energiei

Rusia crește taxele pentru veniturile mari și companii, încercând să finanțeze ofensiva din Ucraina CITEȘTE ȘI Rusia crește taxele pentru veniturile mari și companii, încercând să finanțeze ofensiva din Ucraina

″De asemenea, prețul mediu de vânzare pe PZU în perioada ianuarie-aprilie 2024 a fost de 397 lei/MWh, cu 22% sub prețul mediu bugetat inițial pentru întreg anul 2024, ceea ce conduce și la diminuarea veniturilor în segmentul de furnizare, ca urmare a unei scăderi generale a prețurilor ofertate de către furnizori. Toate acestea conduc la reconsiderarea și adaptarea prețurilor de vânzare la contextul actual de piață, prețuri folosite în estimarea veniturilor″, se arată în proiectul de rectificare bugetară al Hidroelectrica.

În schimb, cheltuielile totale au fost revizuite în sus cu 6%, la 5,323 miliarde lei, iar cele din exploatare – cu 5%, la 5,241 miliarde lei.

Companie ucraineană de IT, cu clienți din Fortune 500, intră în România și angajează masiv CITEȘTE ȘI Companie ucraineană de IT, cu clienți din Fortune 500, intră în România și angajează masiv

Vor crește cheltuielile de personal, cu 12%, ca urmare a majorării salariilor, prin indexare anticipată cu inflația prognozată pentru 2024, și a sporirii efectivului de angajați cu 70 de persoane, la Departamentul Furnizare. Asta în condițiile în care, în martie, Guvernul a scutit Hidroelectrica de la aplicarea obligației legale privind corelarea indicelui de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu cel de creștere a productivității muncii.

″Ca urmare a acestor creșteri, câștigul mediu brut prognozat (…) este de 14.795 lei/salariat, în creștere cu 14,34% față de câștigul mediu brut realizat în 2023. În același timp, productivitatea (…) este de 3.114 mii lei/persoană, în scădere cu 13,09% față de productivitatea realizată în 2023, când a fost un an excepțional din punct de vedere al hidraulicității, cu producție de peste 18 TWh (…)″, se menționează în document.

FOTO Transfăgărășanul va fi redeschis curând circulației. „Suntem pe ultima sută de metri. Mult a fost, puțin a rămas!”. Anterior, zăpadă de 4 metri - VIDEO CITEȘTE ȘI FOTO Transfăgărășanul va fi redeschis curând circulației. „Suntem pe ultima sută de metri. Mult a fost, puțin a rămas!”. Anterior, zăpadă de 4 metri - VIDEO

Alte cheltuieli anticipate să crească față de estimările inițiale sunt cele cu energia achiziționată, cu dezechilibrele și cu amortizarea. Scade, în schimb, prognoza de investiții, cu 20%, de la 1,33 la 1,063 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiții au fost rectificate în scădere cu 20% față de nivelul aprobat doar ca o calibrare a așteptărilor societății în legătură cu valoarea totală a achizițiilor de participațiuni a căror execuție efectivă este realizabilă până la sfârșitul acestui an și care au fost ajustate pe baza informațiilor disponibile la data prezentei rectificări și reflectă în principal modificarea condițiilor de piață existente la momentul creionării inițiale a bugetului, precum și așteptările cu privire la demararea pe termen scurt de parteneriate strategice, conform celor prevăzute în Prospect. Volatilitatea înregistrată în piață și condițiile punctuale ale fiecărui proiect analizat, pe de-o parte, iar pe de altă parte angajamentul nostru de a aloca capital către investiții cu rentabilitate mai mare decât costul capitalului companiei este evidențiată în ajustarea prezentată″, se menționează în documentul citat.

Hidroelectrica a raportat pe primul trimestru al anului un profit net de 1,326 miliarde lei, în scădere cu 23% față de perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a reducerii cu 26% a prețului mediu de vânzare angro comparativ cu T1 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit hidroelectrica
dividende hidroelectrica
buget hidroelectrica
investiții hidroelectrica