Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a inițiat demersuri în vederea actualizării studiului de fezabilitate al proiectului retehnologizării și prelungirii duratei de viață a unității 1 a centralei, cel mai important proiect energetic nuclear românesc, relevă date analizate de Profit.ro.
SNN a lansat o licitație pentru a contracta servicii de actualizare a studiului, după finalizarea unei proceduri de consultare a pieței în această privință.
Precedentul studiu, din care a rezultat un cost investițional estimat la 1,85 miliarde euro, a avut ca dată de referință 31 decembrie 2020. De atunci și până la finalul anului trecut, indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere cumulată de peste 32%, potrivit datelor INS.
″În contextul apariției unor modificări în ceea ce privește lista activităților identificate ca fiind necesare implementării proiectului, precum și a evoluției crescătoare a prețurilor la nivel mondial, pe durata de timp de la aprobarea deciziei de investiție și până în prezent, a apărut necesitatea verificării încadrării proiectului în țintele de performanță″, se arată în documentația de atribuire.
Conform sursei citate, prestatorul va actualiza studiul în baza analizelor proprii privind evoluția pieței de energie ce impactează proiectul, precum și pe baza datelor actualizate ce îi vor fi puse la dispoziție de către SNN, inclusiv pe cele din contractele aferente retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă încheiate deja de companie.
Valoarea achiziției este estimată de Nuclearelectrica la 2,015 milioane lei plus TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 21 iunie și se anticipează că atribuirea și semnarea contractului de actualizare a studiulu de fezabilitate se va face cel târziu în noiembrie anul acesta.
CITEȘTE ȘI FOTO PepsiCo și-a cumpărat în România primul autocamion electric. Recent a investit peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaiceDupă cum a relatat Profit.ro, SNN se pregătește și de elaborarea documentațiilor legale necesare cu care va solicita aprobarea Comisiei Europene pentru mai multe tipuri de ajutoare de stat destinate finanțării investiției. Compania vrea să încheie contract pentru diferență (CfD), să acceseze un grant nerambursabil din Fondul de Modernizare al UE și să primească garanții de stat pentru credite.
Unitatea 1, cu putere instalată de peste 700 MW, va fi oprită în perioada decembrie 2026 – octombrie 2029, pentru efectuarea lucrărilor de retubare. Decizia finală de investiție a fost luată de companie în februarie 2022, iar în noiembrie anul trecut, SNN a semnat cu Candu Energy și Canadian Commercial Corporation un contract în valoare de 525 milioane euro pentru lucrări necesare prelungirii duratei de viață a reactorului 1.
Extras din documentația de atribuire