DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României

DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României
scris 11 oct 2022

Trasee ce însumează peste 300 de kilometri ale celor mai importante conducte magistrale de gaze naturale de pe teritoriul României, cele din apropierea granițelor, care interconectează sistemul național de transport operat de Transgaz cu sistemele similare ale statelor vecine Bulgaria, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova, vitale nu doar pentru asigurarea siguranței în aprovizionare a țării, ci și a întregii regiuni, trebuie parcurse integral de cel puțin două ori pe săptămână cu mijloace auto, în vederea supravegherii de securitate, de către agenții firmelor de pază și protecție angajate de Transgaz în acest scop, conform caietului de sarcini în baza căruia au fost atribuite contractele de pază, monitorizare și supraveghere a obiectivelor companiei.

Contractele au fost semnate recent pe o perioadă de 2 ani, cu 2 consorții de firme de specialitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu cât va crește exact noul impozit pe locuință, anunțat de Profit.ro. Exemplu cu un apartament și o casă CITEȘTE ȘI Cu cât va crește exact noul impozit pe locuință, anunțat de Profit.ro. Exemplu cu un apartament și o casă

Contractele mai prevăd servicii de pază la un număr total de 165 de obiective ale infrastructurii Transgaz (stații de reglare-măsurare, stații de comprimare, stații de control vane, noduri tehnologice, relee, depozite de materiale, sedii etc), constând în 173 de posturi de pază, din care 169 permanente (24h/24), precum și servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă, urmate de intervenție în caz de nevoie, pentru stații de reglare-măsurare din județele Timiș și Sibiu și pentru sediile Transgaz din Mediaș și București. 

Proceduri de rutină aplicate de mulți ani și care, de regulă, nu stârneau interes le privim altfel astăzi, după șocul avariilor grave provocate de explozii submarine suspecte a fi fost provocate prin operațiuni de sabotaj de la gazoductul internațional Nord Stream 1. Acesta făcea legătura între imensele zăcăminte de gaze naturale ale Federației Ruse din Siberia și consumatorii din nord-vestul Europei și în prezent este complet scos din funcțiune, pe perioadă nedeterminată.

EXCLUSIV PSD a contractat consultanți politici americani cu 40.000 de dolari pe lună. Firmă înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PSD a contractat consultanți politici americani cu 40.000 de dolari pe lună. Firmă înființată de un fundraiser de top pentru campania prezidențială victorioasă a lui Donald Trump

Avariile au fost detectate prima dată pe 26 septembrie, cu o zi înainte de finalizarea referendumurilor impuse de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, care au dus la anexarea oficială a acestora la Federația Rusă, sporind masiv riscul de escaladare a conflictului militar.

În urma incidentelor de la Nord Stream, mai multe state europene au decis întărirea semnificativă a măsurilor de securitate la principalele lor obiective energetice, în primul rând la infrastructurile de gaze naturale, temându-se ca acestea să nu devină ținte în conflict, iar eventuala lor avariere sau distrugere lor să nu afecteze și mai mult securitatea energetică a continentului.

Băsescu a denunțat, în Parlamentul European, „câțiva premieri ai UE care s-au pus în slujba lui Putin”. Microfonul i-a fost tăiat CITEȘTE ȘI Băsescu a denunțat, în Parlamentul European, „câțiva premieri ai UE care s-au pus în slujba lui Putin”. Microfonul i-a fost tăiat

De exemplu, Norvegia, care a devenit principalul furnizor de gaze al Europei după reducerea dramatică a livrărilor din Rusia ca urmare a războiului din Ucraina, a sporit nivelul de supraveghere a platformelor sale offshore de producție și a sistemelor de conducte care le transportă la țărm și apoi la consumatori, inclusiv cu forțe militare și cu sprijin din partea partenerilor săi din NATO - SUA, Marea Britanie, Germania și Franța.

La rândul său, Italia a întărit paza sectoarelor de pe teritoriul său ale conductelor trans-mediteraneene care aduc gaze în țară din Algeria, via Tunisia.

FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață

Conductele de transport de gaze considerate a fi de importanță deosebită pentru siguranța sistemului de transport de către Transgaz sunt sectoarele de pe teritoriul național ale interconectoarelor cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova. Este vorba de conductele de tranzit Isaccea-Negru Vodă (3 fire însumând peste 200 de kilometri), conducta Nădlac-Arad (40 kilometri), parte a interconectorului Szeged-Arad, conducta Lețcani-Petrești (32 de kilometri), parte a conductei Lețcani-Ungheni, conducta Bocicău-Tarna Mare-Medieșu Aurit (30 de kilometri), parte a conductei Tekovo-Medieșu Aurit, și de conducta Giurgiu-Comasca (6 kilometri), parte a interconectorului Ruse-Giurgiu.

Toate aceste trasee trebuie parcurse integral de cel puțin două ori pe săptămână cu mijloace auto, la o viteză medie de 30 km/oră, în vederea supravegherii de securitate, de către agenții firmelor de pază și protecție. Pe durata de 2 ani a contractelor, sunt prevăzute aproape 2.200 de ore de supraveghere, din care aproape 1.430 pentru Isaccea-Negru Vodă, care însumează 206 de kilometri de parcurs, în tranșe de câte circa 55 de kilometri.

DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României

Câciu anunță: Urmează o întâlnire cu Blue Air pentru a se stabili foarte clar dacă mai are sau nu capacitatea de a merge mai departe CITEȘTE ȘI Câciu anunță: Urmează o întâlnire cu Blue Air pentru a se stabili foarte clar dacă mai are sau nu capacitatea de a merge mai departe

De luni bune, importurile de gaze naturale ale României se efectuează exclusiv prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, pe unde intră gaze din gazoductul TurkStream operat de gigantul rus de stat Gazprom. O parte din cantitățile intrate în România din TurkStream via Bulgaria ajung ulterior în Ungaria, prin intermediul interconectorului BRUA.

Imagine de la construirea conductei magistrale de tranzit Isaccea-Negru Vodă, 1999-2001. Sursă foto: Inspet SA

Imagine de la construirea conductei magistrale de tranzit Isaccea-Negru Vodă, 1999-2001. Sursă foto: Inspet SA

Pentru toate serviciile prevăzute de contracte (pază, monitorizare-intervenție, supraveghere), firmele de pază trebuie să dețină polițe de asigurare a răspunderii civile, pentru cazurile în care obiective ale Transgaz ar fi avariate, cu riscul întreruperii continuității serviciului de transport al gazelor, din cauza unui ″serviciu de pază necorespunzător″. Potrivit operatorului de transport și sistem, o stație de reglare-măsurare costă circa 5 milioane lei. O conductă poate depăși 220 milioane lei.

Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor CITEȘTE ȘI Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor

Fostul contract de pază, monitorizare-intervenție și supraveghere la obiective a fost încheiat de Transgaz la finalul lunii martie 2020, pe 2 ani, cu firma First Security Operational SRL din București, controlată de Gabriel și Alexandru Cotan, potrivit termene.ro. Valoarea contractului a fost de 58,6 milioane lei plus TVA.

După circa 1 an și 1 lună de contract, în aprilie 2021, asociații au hotărât dizolvarea societății, ″din cauza imposibilității realizării obiectului de activitate al acesteia″, iar ulterior, în decembrie anul trecut, instanța de judecată a dispus intrarea în faliment a First Security Operational SRL, care avea datorii neplătite de 2,2 milioane lei față de ANAF. Pentru anii 2020 și 2021, firma a raportat cifre de afaceri de circa 5 milioane lei, respectiv 2 milioane lei.

CFR Călători ar putea majora prețul la bilete CITEȘTE ȘI CFR Călători ar putea majora prețul la bilete

Tot în decembrie 2021, Transgaz a lansat o licitație pentru a atribui un nou contract de pază și securitate, cel vechi urmând să expire la finalul lunii martie 2022. Din cauza complexității procesului de analiză a ofertelor tehnice, procedura s-a lungit, iar compania a încheiat de urgență, pe 29 martie 2022 un contract intermediar pe 3 luni (până la sfârșitul lunii iunie), prin negociere fără anunț de participare, pentru a nu rămâne fără paznici. Acesta a fost semnat cu asocierea Integra Guard SRL (asociați Marcela și Cornel Dinu) - Star Sistems Security SRL (Ana-Maria Petre) - MMA Group Security SRL (Marian Bodea), pentru 7,67 milioane lei plus TVA, conform datelor SEAP.

Cu circa 2 săptămâni înainte de a expira și această înțelegere, Transgaz a anunțat rezultatul licitației, împotriva căruia au fost depuse 4 contestații. În consecință, contractul nu a putut fi atribuit, iar compania a făcut de urgență o nouă negociere, fără anunț prealabil, și a semnat concomitent, pe 28 iunie, încă 2 contracte temporare, pe 2 luni ambele, la valoarea totală de 4,82 milioane lei plus TVA. Contractorii au fost de această dată asocierile Ippon Med SRL (asociat unic Dorin Țichindelean) – Metropolitan Security SRL (Florin Tarnița) și Ambasador Group Security SRL (Paula Moldovan) – TMG Guard SRL (Victor Mecu) – SGPI Security Force SRL (Gabriel Marin).

BNR urcă din nou dobânda cheie, peste așteptările analiștilor, și se așteaptă la o inflație mai ridicată CITEȘTE ȘI BNR urcă din nou dobânda cheie, peste așteptările analiștilor, și se așteaptă la o inflație mai ridicată

În cele din urmă, contestațiile au fost respinse, iar, pe 15 august, Transgaz a încheiat contract pe 2 ani cu câștigătorii licitației, la valoarea totală de 59 milioane lei plus TVA. Astfel, asocierea Ippon Med SRL – Metropolitan Security SRL și-a adjudecat 6 dintre cele 9 loturi ale achiziției, contra a 41,03 milioane lei plus TVA, iar Ambasador Group Security SRL – TMG Guard SRL – SGPI Security Force SRL – Romanian Security Systems SRL (Theodora Alistar) – Ekipa SRL (Theodora Alistar), pe restul de 3 loturi, pentru 17,93 milioane lei plus TVA.

La licitație au participat 11 consorții de firme.

Problema despăgubirilor de război acordate Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, declară ministrul de Externe german CITEȘTE ȘI Problema despăgubirilor de război acordate Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial este ”închisă”, declară ministrul de Externe german

Liderul asocierii cu cele mai multe loturi adjudecate, Ippon Med SRL, este o firmă din Mediaș înființată în 1998, cu rulaj de circa 10 milioane lei și 272 de angajați în 2021. Asociatul unic, Dorin Țichindelean, este instructor de arte marțiale și vicepreședinte al Federației Române de Karate WUKF.

Din 2014 și până în vara acestui an, soția sa, Marilena Țichindelean, a fost șefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Transgaz. Ippon Med SRL a mai avut în trecut contracte de pază cu Transgaz, precum și cu Romgaz (tot din Mediaș).

Celălalt membru al asocierii, Metropolitan Security SRL, este o societate din Sibiu cu rulaj de circa 1 milion de lei și 14 angajați în 2021, aflată în insolvență din 2016, potrivit termene.ro.

DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României
DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României
DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României
DOCUMENT Angoasa de după sabotajele Nord Stream și escaladarea războiului din Ucraina: Cine, cum și pe câți bani păzește conductele de gaze naturale ale României

viewscnt
Afla mai multe despre
sabotaj nord stream
importuri gaze rusia
razboi rusia ucraina
siguranta aprovizionare gaze romania
conducte magistrale transgaz paza si securitate