DOCUMENT Alți factori de creștere a facturilor la curent: scumpirea angro a energiei în piață și avansul salariilor din sector majorează și tarifele reglementate, aprobate de ANRE

DOCUMENT Alți factori de creștere a facturilor la curent: scumpirea angro a energiei în piață și avansul salariilor din sector majorează și tarifele reglementate, aprobate de ANRE
scris 8 oct 2021

Scumpirea galopantă a energiei electrice ca marfă pe piețele angro de profil, dar și creșterea costurilor de personal în sectorul energetic vor duce, cel mai probabil, și la majorarea altor două componente importante ale prețului de furnizare al electricității de pe facturile consumatorilor finali, respectiv tarifele reglementate de transport și distribuție a energiei, ceea ce ar provoca alte creșteri de prețuri finale.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Asta pentru că, la stabilirea acestor tarife, care au nevoie de aprobarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru a intra în vigoare, se ține cont și de costurile companiilor de profil cu achiziționarea de pe piață a energiei necesare pentru acoperirea pierderilor din rețelele de transport și distribuție, așa-numitul consum propriu tehnologic (CPT), precum și de cheltuielile acestora cu personalul.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, operatorii de distribuție au și solicitat Guvernului, fără succes deocamdată, compensarea de la bugetul de stat a majorărilor de costuri cu acoperirea CPT determinate de scumpirea energiei angro.

ULTIMA ORĂ Masca devine obligatorie și pe stradă în localitățile cu rată de infectare peste 6 la mie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Masca devine obligatorie și pe stradă în localitățile cu rată de infectare peste 6 la mie

De exemplu, în primele 6 luni din 2021, costurile operatorului de transport și sistem Transelectrica cu energia necesară acoperirii CPT au crescut cu peste 55% față de perioada similară a anului trecut, fapt ce constituie unul dintre motivele pentru care compania își rectifică bugetul pe anul în curs.

Din același motiv, Transelectrica a cerut ANRE recent modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei. Solicitări similare au venit și din partea operatorilor de distribuție, pentru tarifele specifice aplicate de ei.

Videoconferința Profit e-commerce - Antreprenorii așteaptă stabilitate de la autorități, care nu le oferă însă așa ceva. Business-ul, un board game cu reguli schimbate la fiecare tură. Tendința de a suprareglementa. Black Friday, cu îngrijorare CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit e-commerce - Antreprenorii așteaptă stabilitate de la autorități, care nu le oferă însă așa ceva. Business-ul, un board game cu reguli schimbate la fiecare tură. Tendința de a suprareglementa. Black Friday, cu îngrijorare

Potrivit unui proiect recent de ordin al Autorității, metodologia va fi modificată astfel încât să permită ajustarea tarifelor de transport practicate de Transelectrica, în funcție de evoluția costurilor CPT, mai repede și cu mai multă acuratețe decât prevede legislația în vigoare, dacă apar șocuri de preț pe piețele angro precum cel din actuala perioadă.

În prezent, metodologia de stabilire a tarifelor de transport al energiei prevede că "Prețul mediu de achiziție a energiei electrice pentru asigurarea CPT prognozat pentru perioada de reglementare p (2019-2023 în prezent – n.r.) se determină în anul de referință (2019 – n.r.) ca medie a prețurilor de achiziție realizate de operatorii de rețea (operatorii de distribuție și operatorul de transport și sistem) pe o perioadă de 2 semestre consecutive, anterioare perioadei p, recalculate prin limitarea dezechilibrelor pozitive și negative la 5% din cantitatea de energie electrică pentru acoperirea CPT, medie stabilită după eliminarea celor două valori extreme".

ANUNȚ OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange Romania CITEȘTE ȘI ANUNȚ OTE a finalizat vânzarea cotei sale de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications către Orange Romania

Problema este că, în condițiile actuale, acel preț mediu de referință, calculat în 2019, a pierdut foarte mult din relevanță. Potrivit unui proiect de ordin ANRE, acesta va putea fi modificat anual, în funcție de evoluția prețurilor pe piața de energie electrică și de rezultatul analizei privind evoluția tarifelor pentru perioada de reglementare în curs.

Modificarea a fost decisă "având în vedere aspectele semnalate de operatorul de transport și sistem prin adresa nr. 38337/07.09.2021, înregistrată la ANRE cu nr. 102051/08.09.2021, cu privire la evoluția prețurilor pe piața de energie electrică, cu impact în tariful de transport al energiei electrice, care conduc la creșteri semnificative ale costurilor cu CPT față de costurile prognozate pentru perioada a IV-a de reglementare în anul 2019 (an de referință pentru serviciul de transport al energiei electrice), precum și observațiile operatorilor de distribuție la proiectul de ordin de modificare a Metodologiei de stabilire a tarifelor de distribuție a energiei electrice", se precizează într-un document al ANRE.

Vîlceanu: eFactură va fi lansat cu o întârziere de câteva zile. Ar fi trebuit lansat pe 1 octombrie, dar ar urma să fie operațional săptămâna următoare CITEȘTE ȘI Vîlceanu: eFactură va fi lansat cu o întârziere de câteva zile. Ar fi trebuit lansat pe 1 octombrie, dar ar urma să fie operațional săptămâna următoare

O modificare asemănătoare este avută în vedere și în privința costurilor cu personalul.

"La solicitarea operatorului de transport și sistem însoțită de documente justificative, în anul t-1 ANRE poate accepta o variație a costurilor prevăzute la art. 29 lit. i) și m) (salarii, diurne, prime și CAS-urile aferente acestora – n.r.) prognozate pentru anul t, generată de apariția unor condiții neprevăzute în momentul fundamentării și aprobării prognozei de costuri. Aceasta se comunică operatorului de transport și sistem și este luată în considerare în venitul reglementat pentru anul t", prevede proiectul de ordin.

CONFIRMARE Grupul polonez Scallier a deschis primul parc Funshop în România. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul polonez Scallier a deschis primul parc Funshop în România. "Piața românească este în prezent extrem de polarizată. Locuitorii din orașele mai mici trebuie să călătorească adesea câteva ore în căutarea unor branduri."

Instituția anticipează că aceste modificări de reglementare vor duce la majorarea tarifelor de transport.

"Evoluția prețurilor pe piața de energie electrică, care arată o creștere semnificativă față de nivelul prognozat la începutul perioadei de reglementare, conduce la o creștere importantă a costurilor aferente achiziției energiei electrice pentru acoperirea CPT al operatorului de transport și sistem și implicit a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice", se arată la rubrica "Mențiuni privind impactul socio-economic preconizat al proiectului de reglementare" din nota de fundamentare a draftului de ordin ANRE.

Proiect uriaș de infrastructură pentru fluidizarea traficului din București și Ilfov: 100 de km de drumuri noi între Capitală, noua șosea de centură și localitățile vecine CITEȘTE ȘI Proiect uriaș de infrastructură pentru fluidizarea traficului din București și Ilfov: 100 de km de drumuri noi între Capitală, noua șosea de centură și localitățile vecine

Din analiza ofertelor de furnizare de electricitate pentru populație de pe comparatorul de prețuri al ANRE rezultă că, în mod cumulat, tarifele reglementate de transport, sistem și distribuție au o pondere de circa 24-25% în prețul final cu TVA achitat de consumatorii casnici pe facturi.

Potrivit datelor OPCOM, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate ca marfă pe piața centralizată angro cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh în august 2021, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020.

Dacia se oprește din nou. 11.000 de angajați rămân acasă CITEȘTE ȘI Dacia se oprește din nou. 11.000 de angajați rămân acasă

Operatorii de distribuție de electricitate au solicitat Guvernului, fără succes deocamdată, compensarea de la bugetul de stat a majorărilor de costuri cu acoperirea CPT determinate de scumpirea energiei angro.

"Metodologia de calcul a tarifelor de distribuție în vigoare prevede acoperirea din veniturile reglementate ale operatorilor de distribuție a prețului de achiziție CPT de 300 lei/MWh pentru anul 2021 și se prevede o creștere a tarifelor de distribuție pentru anul 2022, la limita suportabilității. De aceea, propunerea este ca o parte din creștere să fie acoperită prin această plată de compensații de la bugetul de stat direct către operatorii de distribuție, degrevând utilizatorii de rețea de creșteri nesuportabile de tarife de distribuție", se arată în avizul favorabil al Consiliului Economic și Social (CES) asupra recentei OUG de compensare a facturilor consumatorilor casnici de la iarnă ale consumatorilor casnici.

În CES este reprezentată și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), din care fac parte toți distribuitorii de electricitate din România.

DOCUMENT Alți factori de creștere a facturilor la curent: scumpirea angro a energiei în piață și avansul salariilor din sector majorează și tarifele reglementate, aprobate de ANRE
viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie
scumpire energie
facturi energie