Producătorul de instalații și echipamente pentru industria petrolieră Cameron România, care deține două fabrici de profil pe plan local și este unul din furnizorii potențialei viitoare exploatări de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, a terminat anul trecut cu un profit net de 111,6 milioane, în scădere cu aproape 60% față de cel din 2016 (272,4 milioane lei), iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu circa 4%, la 1,069 miliarde lei.
Profitul net din 2017 va rămâne deocamdată nerepartizat, până la o decizie ulterioară a asociatului unic.
Cameron România este controlată direct de vehiculul investițional înregistrat în Olanda Cameron Netherlands BV, care la rândul său este parte a concernului american Schlumberger, care a preluat operațiunile la nivel mondial ale grupului compatriot Cameron în 2016, printr-o tranzacție-gigant, de 14,7 miliarde dolari, în care au fost incluse și cele două fabrici de utilaje petroliere deținute de Cameron în România, la Câmpina și Ploiești.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, compania românească va distribui asociatului unic dividende în valoare de 240,972 milioane lei (circa 60 milioane dolari) din profitul nerepartizat al anilor 2015 și 2016, operațiune ce presupune o tranzacție valutară complexă, între 3 părți și în 3 devize. Plata dividendelor va fi efectuată de către Cameron România în dolari, până la finalul anului, la cursul din ziua plății.
Firma-mamă din Olanda, Cameron Netherlands BV, nu deține însă conturi bancare în dolari, ci doar în euro. În aceste condiții, Cameron România va efectua plata în dolari a dividendelor către altă companie din grup, Schlumberger Finance BV, urmând ca, ulterior, aceasta să schimbe dolarii în euro și să-i vireze către Cameron Netherlands BV.
Printr-o operațiune similară, anul trecut, Cameron România SRL a plătit anul trecut dividende mai mult decât triple companiei-mamă, în sumă de 818 milioane lei (circa 210 milioane dolari), din profiturile nerepartizate ale perioadei 2011-2015. În 2016, compania românească a mai distribuit către asociatul unic dividende în sumă totală de peste 203 milioane lei, provenite din profiturile societății din perioada 2007-2011.
Cameron are două fabrici în România, prima la Câmpina, fosta uzină Sterom, achiziționată în 2004, și alta nou-construită în 2009, la Ploiești. Cameron România SRL a obținut în ultimii 10 ani, în perioada 2008-2016, profituri nete totale în sumă cumulată de peste 1,7 miliarde lei. În același interval, cifra de afaceri anuală s-a majorat de la sub 400 milioane lei la peste 1 miliard de lei, iar numărul mediu de angajați a crescut de la sub 800 la peste 1.100.
CITEȘTE ȘI Reorganizarea ANAF - Firmele mijlocii trec la administrațiile județene, vămile rămân la regionale, iar valorificarea de bunuri confiscate va fi coordonată de la nivel central. Fiscul își înființează birou pentru GDPRÎn primăvară, gigantul petrolier american ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, fiind și operator al concesiunii, a atribuit primul contract de achiziție sectorială legat de viitoarea exploatare a perimetrului, pentru furnizarea de echipamente și componente submarine necesare construirii facilității de producție offshore de hidrocarburi. Contractul a fost adjudecat de către consorțiul format din OneSubsea UK și Cameron România SRL, în urma unei proceduri de negociere competitivă. OneSubsea UK este filiala britanică a companiei americane omonime din Houston, Texas, rezultată din fuziunea dintre giganții industriei serviciilor petroliere Schlumberger și Cameron, și are peste 5.000 de angajați în 23 de țări.
ExxonMobil a negociat "la sânge" contractul și a reușit să obțină un preț semnificativ mai mic decât cel estimat inițial în documentația de atribuire a contractului. Astfel, s-a pornit de la 260 milioane dolari plus TVA (peste 300 milioane dolari cu totul) și s-a bătut palma pentru 93 milioane dolari plus TVA (circa 110 milioane dolari în total). Execuția contractului depinde însă de luarea deciziilor finale de investiție în Neptun Deep de către ExxonMobil și OMV Petrom, imposibilă până la adoptarea Legii offshore într- formă convenabilă pentru companiile petroliere.
Cameron România SRL a mai lucrat pentru ExxonMobil, fabricând și exportând, de exemplu, o instalație de exploatare în condiții dure de presiune pentru operațiunile offshore din Rusia ale companiei americane, din cadrul proiectul de extracție de hidrocarburi Sahalin 1 din Marea Okhotsk. Filiala rusă a americanilor, Exxon Neftegas Limited, direct implicată în acest proiect, a fost condusă la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000 de către Rex Tillerson, ulterior CEO al grupului ExxonMobil și secretar de stat al SUA. Alți clienți majori externi ai Cameron România SRL au fost British Petroleum și compania petrolieră de stat a Norvegiei, Statoil.