Cotațiile petrolului au crescut cu peste 10% luni dimineața în contextul în care SUA și Europa ar putea interzice importurile de țiței din Rusia.
Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile
Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy
DETALII AICI
Referința globală Brent a urcat până la 139,13 dolari dolari/baril, revenind ulterior la 130 de dolari/baril. Vineri, Brentul se tranzacționa la circa 118 dolari/baril. Maximul record, de 147,5 dolari, a fost atins în iulie 2008.
"Discutăm acum cu partenerii și aliații noștri europeni pentru a analiza în mod coordonat perspectiva interzicerii importulurilor de petrol rusesc, asigurându-ne în același timp că există în continuare o ofertă adecvată de petrol pe piața mondială", a declarat Blinken.
Petrolul rusesc reprezintă 3% din livrările către SUA de anul trecut. Europa este mult mai dependentă de petrolul din Rusia, care reprezintă circa 30% din total.
Potrivit surselor Bloomberg, SUA iau în considerare interzicerea exporturilor rusești chiar dacă statele europene nu adoptă o decizie similară, cel puțin pentru moment.
În ceea ce privește bursele, contractele futures pe indicii americani scad cu peste 1%. Contractele pe S&P 500 au o scădere de circa 1,35%. Contractele pe Dow scad cu 1%, iar cele pe Nassdaq cu circa 1,7%.
Bursa de la Shanghai a închis în scădere cu 1,97%. Indicele Hag Seng de la Hong Kong a pierdut 3,9%, iar Nikkei (Tokyo), 2,9%.