Engie România, cel mai mare furnizor local de gaze naturale, cu activități și pe piața energiei electrice, a încheiat un contract de finanțare cu grupul-mamă francez omonim, confirmând informația transmisă anterior de Profit.ro.
Compania din România a semnat un contract de cont curent cu grupul Engie, care prevede o limită de descoperit de cont în valoare de 500 milioane lei, cu o scadență de 3 luni, relevă date analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contractul cu compania-mamă a fost încheiat prin intermediul subsidiarei Engie Treasury Management a gigantului francez, înregistrată în Luxemburg și care administrează activitățile interne de finanțare ale grupului.
Conform informațiilor proprii, Engie România are aproape 2 milioane de clienți finali pe segmentul de furnizare a gazelor, precum și peste 50.000 de clienți de electricitate.
Mulți jucători de profil se confruntă cu probleme de lichiditate și le este tot mai greu să se împrumute de la bănci, din cauza scumpirilor galopante de pe piețele angro și a întârzierii cu care statul le decontează diferențele dintre costurile de achiziție și prețurile plafonate facturate clienților, impuse prin lege.
Cele mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), aferente lunii mai a acestui an, arată că Engie era numărul 1 pe piața de furnizare a gazelor cu amănuntul după numărul de clienți (casnici și noncasnici), cu o cotă de peste 45%. Din punct de vedere al cantităților furnizate, Engie era lider detașat la categoria consumatorilor casnici (cotă de peste 61%) și locul 3 la noncasnici (10%), după OMV Petrom și Romgaz.
Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional olandez Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile României urcă din nou la peste 9% pe an. Creșterea costurilor de finanțare lovește regiuneaDupă cum a relatat Profit.ro, și alți furnizori majori sunt nevoiți să se împrumute de la companiile-mamă pe fondul crizei energetice. În august, Enel Energie și Enel Energie Muntenia din grupul italian omonim au împrumutat de urgență de la divizia financiară a acționarului Enel Group, Enel Finance International NV, suma totală cumulată de 375 milioane euro.
Electrica Furnizare, cel mai mare furnizor de energie electrică din România, parte a grupului Electrica SA unde cel mai mare acționar este Ministerul Energiei, a prevăzut pentru anul acesta împrumuturi suplimentare de 1,5 miliarde lei, cu garanția companiei-mamă. Cel mai recent, Electrica Furnizare a luat un credit de 60 milioane euro luna trecută de la Alpha Bank.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul francez Tereos confirmă fermierii români: Avem un acord de principiu, le vindem lor fabrica de zahăr din Luduș″Sunt probleme cu lichiditatea în piață, ca urmare a decontărilor întârziate, și există un risc mare de apariție a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată - n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general", declara în ultima parte a lunii septembrie președintele Consiliului Director al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Laurențiu Urluescu.
De asemenea, unii furnizori de gaze naturale au fost nevoiți, cel puțin pentru o perioadă, să constituie drept garanții pentru tranzacțiile angro derulate la Bursa Română de Mărfuri (BRM) cantități de gaze deținute în depozite de înmagazinare, din cauza penuriei de lichidități și a accesului dificil la finanțare.