Producătorii de energie termică pe bază de gaze naturale care rămân fără sursă de combustibil iarna aceasta ar putea avea furnizor de ultimă instanță (FUI) dedicat lor, numit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), potrivit amendamentelor la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 119/2022 votate marți în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și analizate de Profit.ro.
″Pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2023, ANRE numește furnizor de ultimă instanță pentru locurile de consum cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh ale fiecărui producător de energie termică ajuns în situația de a nu avea asigurată furnizarea de gaze naturale. Furnizorul de ultimă instanță numit are obligația ca, în perioada ianuarie – martie 2023, să asigure furnizarea gazelor naturale la locurile de consum ale producătorului de energie termică alocate acestuia de către ANRE″, stipulează unul dintre amendamentele introduse la comisii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Modificarea este necesară pentru că legislația în vigoare prevede că FUI este obligat să asigure timp de doar o lună gazele clienților cu consum anual mai mare de 28.000 MWh.
Date oficiale arată că mai mulți producători de energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire a populației se află deja în portofoliul FUI de gaze naturale desemnați de ANRE pentru asigurarea consumului tuturor clienților fără furnizor concurențial. Aceștia sunt Electrocentrale Craiova din cadrul Complexului Energetic Oltenia, CET Iași, Colterm Timișoara și Serviciul Public Local de Termoficare, Apă și Canalizare Gheorghieni (județul Harghita).
Și Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, întâmpină probleme la încheierea unui nou contract de aprovizionare cu gaze naturale, care să acopere consumul din iarna aceasta, după cum a relatat Profit.ro.
ANRE stabilește în fiecare lună, prin rotație, un singur FUI dintr-un număr total de șapte desemnați, obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași fără furnizor concurențial. Pentru ianuarie 2023, obligația cade în sarcina Premier Energy, iar în februarie 2023 vine rândul Romgaz.