Comtech Systems, divizie a companiei americane Comtech Telecommunication, a semnat un contract de circa 2,2 milioane de dolari pentru a furniza sisteme de comunicare troposferică pentru proiectul de dezvoltare de gaze naturale Midia (MGD). Concesionarul zăcământului Midia este compania americană Black Sea Oil & Gas (BSOG), controlată de gigantul de asset management Carlyle.
Instalația cu difuzie troposferică va asigura comunicarea de la țărm cu o platformă operată de la distanță situată la circa 120 km de țărm în Marea Neagră (platforma Ana) și va permite un control și o monitorizare peste nivelul altor sisteme terestre de comunicare, cu o latență mai scăzută decât este posibil în cazul comunicării prin satelit, explică vânzătorul, adăugând că sistemul de la Midia este primul sistem modern de comunicare troposferică livrat în Europa pentru scopuri comerciale.
"Proiectul arată nevoia în creștere de sisteme de comunicare troposferice care să permită conexiuni de date cu flux ridicat și latență mică, în zone care ar fi altfel inaccesibile din motive geografice sau din alți factori. Fiind singura companie modernă cu experiență extinsă în furnizarea de sisteme cu difuzie troposferică către piața de petrol și gaze, Comtech este o alegere naturală pentru proiectul MGD", explică Fred Kornberg, CEO și președinte al Comtech Telecommunications.
Comech Systems, listată pe Nasdaq, este specializată în sisteme de comunicare, ca sisteme de difuzie troposferică sau sateliți.
Proiectul de dezvoltare de gaze naturale Midia constă în săparea a cinci sonde de producție, într-un ansamblu submarin de producție pe zăcământul Doina, care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producție monitorizată și operată de la țărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la țărm.
Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia - Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.