Administrația Fondului pentru Mediu prezintă lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2024.
Guvernul de la Chișinău a adoptat un Regulament privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de Acțiuni aferent, elaborate de Ministerul Energiei de peste Prut, acestea luând în calcul și riscul ca Republica Moldova să fie nevoită să întrerupă alimentarea cu energie a unor consumatori.
Bulgaria a avertizat că va întrerupe tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorțiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenția băncii Gazprombank, sancționată de Statele Unite, informează EFE.
Camera Deputaților a aprobat în plen, în calitate de cameră decizională, prelungirea până la 30 martie 2025 a obligației producătorilor de gaze naturale din România de a vinde angro gaze din producția proprie curentă, la prețul reglementat de 120 lei/MWh, către furnizorii clienților casnici, precum și către cei ai centralelor de producție de energie termică pentru populație sau direct către aceste centrale.
Perimetrul minier, situat în Munții Metaliferi, a fost scos la concesionare în ultima parte a anului trecut, alături de alte 19, după cum a relatat atunci Profit.ro.
Acționarii companiei de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, au respins în AGA, cu majoritate de voturi, solicitarea Directoratului societății de a i se permite să angajeze avocați externi pentru a se apăra în procesul intentat de un fost membru al conducerii executive, care a cerut instanței de judecată anularea procedurii de selecție demarate în vară în urma căreia, în septembrie, a fost numit un nou Directorat al companiei, cu mandat de 3 ani și 4 luni.
Ministerul Energiei anunță prelungirea cu 30 de zile a apelului de proiecte din cadrul Programului-cheie nr. 1 - Surse regenerabile de energie și stocarea energiei- “Sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare”.
După mai multe decenii de creștere a energiei eoliene offshore, Europa începe să atingă o limită, iar acest lucru este cel mai vizibil în acele locuri unde a fost cel mai rapid să construiești capacități eoliene, transmite Bloomberg.
Prețurile petrolului au înregistrat o creștere de aproape 2%, influențate de riscurile geopolitice crescute după prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad și de primele semnale ale unei politici monetare mai relaxate în China, cel mai mare importator de petrol din lume, transmite Reuters.
Noi producători de energie regenerabilă s-au adresat instanțelor civile de judecată cerându-le să oblige Guvernul să le restituie sumele plătite drept contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, suprataxa declarată luna trecută de Curtea Constituțională (CCR) ca fiind în contradicție cu Legea fundamentală a țării și din care statul a încasat peste 13 miliarde lei în 2022 și 2023.