Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reluat public ideea creării unuia sau mai multor ″campioni″ energetici naționali, prin fuziuni între companiile de stat producătoare de energie electrică cu tehnologii de generare diferite (hidro, nuclear, gaze, cărbune, regenerabil), idee vehiculată de multiple ori, sub diferite guvernări, în ultimul circa un sfert de secol, de la ″spargerea″ instituțională a fostului colos de profil RENEL în mai multe societăți.
Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat societății Distribuție Energie Electrică România (DEER), operatorul de distribuție din cadrul Grupului Electrica, un împrumut în valoare de 200 de milioane de euro pentru a-și moderniza rețeaua care acoperă 40% din teritoriul României și deservește aproximativ 4 milioane de gospodării și întreprinderi.
Tranzacția prin care compania ungară de stat MVM vrea să cumpere afacerile din România ale E.On este posibil să nu fie aprobată, de autoritățile române, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a semnat un nou acord de finanțare, în valoare de 24,7 milioane de euro, cu Kommunalkredit Austria, pentru construcția și operarea unui parc fotovoltaic de 60 MWp în Glodeni, județul Mureș.
Dezvoltarea instalațiilor pe bază de energie solară în Europa a fost de doar 4% în 2024, după ani de creșteri de peste 10%, arată datele din industrie, care sporesc temerile privind tranziția la energie verde a continentului, transmite Reuters.
Compania israeliană dezvoltatoare de proiecte de producție și stocare de energie regenerabilă Econergy, listată la Bursa din Tel Aviv, pregătește startul construirii unui parc fotovoltaic în județul Olt, în comuna Iancu Jianu.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pregătește semnarea contractului de retehnologizare a unității 1 a centralei, relevă date analizate de Profit.ro.
Vrei sa devii prosumator și ai făcut deja primii pași în această direcție devenind beneficiar al programului AFM Casa Verde 2024?
Ritmul tranziției energetice în Uniunea Europeană (UE) este cu mult în urma planurilor ambițioase stabilite de tehnocrații europeni pentru 2050, a declarat recent în cadrul unei conferințe organizate la Varșovia, profesorul Karl Rose, expert și strateg-șef al grupului ADNOC.
Cea mai mare economie a Europei a suspendat un plan de construire de noi centrale de producție de energie electrică pe gaze naturale, destinate înlocuirii vechilor grupuri de generare pe cărbune, măsura nemaiputând fi adoptată din cauza prăbușirii coaliției de guvernare luna trecută.