Autoritățile din Transnistria au prelungit până la 8 februarie starea de urgență în economie declarată în această regiune separatistă din estul Republicii Moldova din cauza crizei energetice severe provocate de suspendarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, relatează EFE și NewsMaker.
Cooperativa de Energie, furnizor având câteva sute de clienți, din care jumătate sunt prosumatori, i-a notificat că nu le mai poate prelungi contractele.
Hidroelectrica nici nu recunoaște integral dreptul de proprietate al familiei Banffy asupra terenurilor ce trebuie expropriate și a deschis procese în justiție în care cere anularea parțială a actelor care atestă acest drept. Însă pentru a accelera finalizarea hidrocentralei, a fost aprobată exproprierea și despăgubirea, fără a se mai aștepta deznodământul proceselor.
Premierul Ciolacu a arătat că la nivelul Guvernului este căutată formula optimă de a continua sprijinirea populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie.
Oferta depusă de compania ungară de stat MVM pentru cumpărarea furnizorului de energie E.ON România este deja în curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni privind motivele din spatele ofertei considerate "umflate", inclusiv unele temeri de influență rusă, transmite ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, citat de Financial Times.
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest nivel în următorii ani, arată datele oficiale și previziunile, transmite Reuters.
Vrea să desfășoare în România activitate de agregare, definită de Legea energiei drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.
Până la naționalizare, asociatul unic direct al companiei românești a fost subsidiara elvețiană a rușilor, Gazprom Schweiz, deținută la rândul său de Gazprom Germania.
Derogarea fusese solicitată recent de autoritățile de la București și Chișinău, în condițiile crizei energetice de peste Prut, provocată de stoparea tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate Transnistriei și refuzului gigantului rus de stat producător Gazprom de a livra pe o rută alternativă.
Potrivit actului constitutiv în vigoare al Electrica SA, drepturile de vot aferente participației de 49,7850% a Ministerului Energiei nu sunt suficiente pentru mai multe tipuri de hotărâri în cadrul adunării generale extraordinare a acționarilor.