Gigantul energetic Gazprom are de gând să facă disponibilizări în rândul angajaților care lucrează la sediul său central din Sankt Petersburg, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, în condițiile în care firma controlată de statul rus se confruntă cu dificultăți ca urmare a pierderii piețelor sale din Europa, transmite Reuters.
Contractele de furnizare gaze și energie electrică au la acest moment, în majoritate, valabilitate sau prețuri valabile doar până la 31 martie 2025, când expiră plafonarea. Acum au început să apară ofertele de preț la gaze după această dată, arată președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.
Fermele eoliene din Europa vor produce, în 2025, pentru prima dată, mai multă electricitate decât centralele energetice pe bază de cărbune, dacă recentul ritm de creștere a producției și reducerile de producție în generarea cărbunelui se extind, arată Gavin Maguire, editorialist Reuters.
România se confruntă la acest moment cu o scădere accelerată a rezervelor de gaze din depozitele subterane.
Rusia a declarat că a doborât nouă drone ucrainene care au încercat să atace o parte din infrastructura gazoductului TurkStream, prin care gazul rusesc ajunge în Turcia și Europa, potrivit Reuters.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a finalizat implementarea unui nou sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro, pentru optimizarea activității de măsurare și alinierea la noile cerințe din Codul de măsurare a energiei electrice.
Ungaria intenționează să inițieze discuții cu aliații regionali pentru a diminua efectele creșterii prețurilor petrolului, cauzate de un nou set de sancțiuni impuse de SUA asupra sectorului de petrol și gaze al Rusiei, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Prețul petrolului crește puternic și depășește rapid bariera de 80 de dolari pe baril, cel mai mare nivel din ultimele patru luni. De miercuri, după aplicarea sancțiunilor extinse ale SUA împotriva Rusiei, țițeiul s-a scumpit deja cu 6%.
Firma înregistrată în România Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA, controlată indirect de Gazpromneft, a preluat în 2013 operațiunile de bunkeraj din portul Constanța ale grupului Unicom Holding, deținut de familia Iavorski, a fostului ministru al Energiei din Republica Moldova, Constantin Iavorski.
Cel mai mare administrator de active financiare din lume a ieșit dintr-ujn proiect în care fondurile de investiții se angajau să-și coordoneze plasamentele în funcție de obiective climatice.