Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a prețurilor la energie la același nivel din prezent pentru încă trei luni sau șase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună țintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenționarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie și nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că România își propune prelungirea termenului de exploatare a centralelor pe cărbune, în condițiile în care nu are cu ce să le înlocuiască în acest moment, și a precizat că trebuie mers cu un punct de vedere unitar în fața Comisiei Europene pentru a obține aceste derogări de termene. Burduja a estimat o prelungire a termenului de exploatare a centralelor pe cărbune cu trei ani.
În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, au fuzionat. Unificarea companiilor de furnizare într-o singură entitate legală marchează un pas strategic pentru optimizarea activității de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale, reducerea complexității administrative și îmbunătățirea experienței clienților.
Trader-ul de stat din Republica Moldova, Energocom, a semnat un contract de achiziție a energiei electrice pe 21 de zile (perioada 10 - 31 ianuarie), pentru o cantitate de 30 MW în bandă cu OMV Petrom, pentru a acoperi o parte din deficitul de energie creat în urma sistării alimentarii centralei din Transnistria cu gaz rusesc, ceea ce a diminuat sensibil generarea de electricitate de peste Prut.
Anul 2025 vine și cu întrebări privind prețurile pe care românii le vor achita pentru gaze și energie electrică după aprilie 2025, când ar urma să expire plafonarea prețurilor.
Primăriile comunelor arădene Pilu și Grăniceri au finalizat toate procedurile și au emis toate autorizațiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiție privată estimată la 800 de milioane de euro ce se va face pe o suprafață totală de peste 1.000 de hectare.
Divizia de energie verde a firmei Visual Fan a livrat centralele solare anunțate în vară pentru Autoliv România.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că românii ar putea să nu vadă nicio diferență în facturi după eliminarea plafonării, dar îi îndeamnă pe toți să verifice pe site-ul ANRE ofertele de pe piață și să o aleagă pe cea mai mică. Trecerea de la un furnizor la altul se face rapid, exclusiv online. Ministrul crede că, dacă foarte mulți români își schimbă furnizorul în funcție de cea mai bună ofertă, companiile vor scădea constant prețurile.
Companiile energetice de stat Hidroelectrica și Romgaz, cei mai mari producători de energie, respectiv de gaze naturale din România, au primit mandat din partea acționarului majoritar, Ministerul Energiei, pentru a-și extinde peste hotare activitatea de furnizare către clienți finali, pe care Hidroelectrica o practică pe plan local din 2020, iar Romgaz vrea să o demareze în a doua parte a anului în curs.
Operatorul terminalului petrolier de la Portul Constanța are deja semnate înțelegeri pentru anul 2025 care îi asigură venituri comparabile cu cele obținute în 2023.