Prosumatorii au avut o pondere de 2% în totalul producției de energie electrică a României introdusă în sistemul național anul trecut, iar asta doar cu ce au injectat în rețelele de distribuție din ce au generat panourile lor fotovoltaice, fără ce au utilizat pentru consumul propriu, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că în instituție vor fi organizate concursuri pentru reorganizarea schemei de personal, el precizând că vizează eliminarea a circa 80 posturi vacante. De asemenea, în urma concursurilor, 10-20% dintre angajații actuali, care ocupă 280 de posturi, vor pleca acasă.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, plusează în dialogul de la distanță cu Comisia Europeană pe marginea dorinței României de a amâna închiderea termocentralelor pe lignit, ale companiei de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), avansând ca termen anul 2032, în condițiile în care declarațiile și documentele oficiale publice de până acum menționau anul 2029.
Vrea să desfășoare în România activitate de agregare, definită de Legea energiei drept ″funcție îndeplinită de o persoană fizică sau juridică care combină sarcinile mai multor clienți sau energia electrică produsă de mai multe surse în vederea vânzării, a cumpărării sau a licitării pe orice piață de energie electrică″.
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a semnat cel mai mare acord de achiziție directă de energie electrică din surse fotovoltaice din România cu OMV Petrom.
Contractorul bulgar SolarPro Holding pregătește o fermă fotovoltaică solară de 174 MW în Oltenia, cu producătorul chinez de module solare LONGi.
Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Nuclearelectrica anunță că la Unitatea 0 (sistem auxiliar), în partea clasică a CNE Cernavodă, a avut loc un incendiu minor cu degajare de fum, la un echipament electric, fără niciun impact pe partea nucleară a CNE Cernavodă și, de asemenea, fără impact asupra asupra altor echipamente.
Autoritățile anunță că iese fum de la etajul 1 al unei clădiri administrative din cadrul Centralei nuclearelectrice Cernavodă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează, însă, că securitatea celor două reactoare nucleare nu este pusă în pericol.
Consumatorilor de energie electrică li se recomandă să fie atenți să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, dar riscă totuși să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.