Producția de cărbune a României a depășit, în primele 11 luni ale anului trecut, 1,758 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 15,8% mai mică (minus 329.700 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Compania românească Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, controlat indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, a semnat un parteneriat pe 10 ani cu Tennet BV operatorul de transport al energiei electrice din Olanda.
O companie de trading de gaze naturale înregistrată în Cipru, fără acționari la vedere, în care activează foști angajați ai gigantului rus de stat Gazprom și care la un moment ajunsese al doilea cel mai mare importator de gaze din România, având și o sucursală la București, a rezervat capacitate de transport pentru luna februarie la punctul de interconectare Strandzha-2 de la granița Turciei cu Bulgaria, unde vin gaze și din conducta Turkstream, ce unește Federația Rusă cu Turcia, capacitatea fiind destinată exportului către Transnistria, scrie publicația rusă Kommersant.
Prețurile petrolului au scăzut cu aproape 2%, în timp ce investitorii au analizat planurile președintelui american Donald Trump de a aplica noi tarife mai târziu decât erau așteptările, precum și de a stimula producția de petrol și gaze în Statele Unite, transmite Reuters.
Dezvoltatorul danez de proiecte de energie eoliană, fotovoltaică și hibride Eurowind Energy este aproape de finalizare cu amenajarea parcului Pecineaga, din județul Constanța, unde în noiembrie a instalat prima turbină eoliană Această etapă a marcat un moment esențial în dezvoltarea proiectului de 48 MW care urmează să fie complet operațional în anul 2025.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, a doua zi după instalarea la Casa Albă a noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, că politicile de decarbonare ale UE, deși bine intenționate, riscă să transforme economiile europene în ″victime″ și că va prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale Green Deal asupra sectorului energetic românesc.
Agenția Internațională de Rating Moody’s Investors Service a confirmat rating-ul pe termen lung ”Baa3” al operatorului de sistem Transelectrica, deținut în proporție de 58,7% de către Guvernul României, menținând totodată și perspectiva stabilă.
Compania norvegiană specializată în energie regenerabilă Scatec, listată la Bursa din Oslo și la care cel mai mare acționar este gigantul de stat Equinor (fostul Statoil), a semnat un contract pe 15 ani pentru subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD) în România, pentru un portofoliu de fotovoltaice solare, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
Portugalia intenționează să majoreze achizițiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite și Nigeria, pentru a renunța complet la livrările din Rusia, a anunțat ministrul Mediului, Maria da Graca Carvalho, transmite agenția de știri Reuters.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și, totodată, principalul furnizor concurențial de curent electric pentru consumatori finali din țară, cu cotă de piață de 14,5% în septembrie anul trecut, a fost desemnată furnizor de ultimă instanță (FUI), prin decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).