Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată, analiștii fiind de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziția către energia curată, relatează The Guardian și AFP.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că ”scenariul de bază” este o prelungire a schemei de plafonare și compensare la electricitate și gaz, ”pentru trei, șase luni”, cât va permite bugetul. Ulterior, ajutoarele se vor acorda pe baza venitului familiilor, nu pe baza consumului, întrucât acum și un miliardar cu un apartament gol poate primi subvenție, la fel ca o familie care chiar are nevoie.
Europa ar putea fi nevoită să achiziționeze în această vară cel puțin 100 de nave încărcate cu gaze, în valoare de aproximativ șase miliarde de dolari la prețurile actuale, pentru a înlocui stocurile de gaze, după scăderea nivelului din depozite, în urma vremii nefavorabile și a opririi livrărilor din Rusia, transmite Reuters.
Statul român vrea prelungirea planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, aflat în întârziere semnificativă pe partea de investiții în capacități de producție noi, fotovoltaice și pe gaze, care să înlocuiască grupurile pe lignit programate să fie scoase din exploatare.
Compania de stat Electrica a dat în judecată ANRE pentru creșterea tarifelor reglementate de transport și distribuție a energiei electrice.
Ministerul Energiei deține peste 82% din capitalul Nuclearelectrica, astfel că abținerea sa de la vot în cadrul ședinței AGA a făcut imposibilă adoptarea vreunei hotărâri, de aprobare sau respingere.
Un Regulament UE de anul trecut prevede că producătorii de țiței și gaze din UE trebuie să pună la dispoziție, până în 2030, instalații de captare și stocare CO2 cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, prin contribuții individuale calculate în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.
Germania ar putea să fie nevoită să păstreze, în rezervă, parcul său de termocentrale pe cărbune, pentru o perioadă mai lungă de timp decât se preconizează, deoarece construcția de noi centrale pe gaze înregistrează întârzieri, a avertizat unul dintre operatorii de transport și de sistem din Germania, informează agenția de știri Bloomberg.
După ce a pus capăt legăturilor cu Rusia în calitate de furnizor de gaze, Europa trebuie să își majoreze producția internă și importurile de gaze, a declarat Alfred Stern, directorul general de la grupul energetic austriac OMV, într-o transmisiune de la Forumul de la Davos, transmite Reuters.
Coeficientul de umplere al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare din România este de 62%, la momentul actual, cel mai scăzut din ultimii opt ani, conform informațiilor publicate de Administrația Națională 'Apele Române' (ANAR), pe pagina oficială de Facebook a instituției.