Costin Borc, director SNEF pentru estul Europei și Africa: "Vrem să facem cel puțin o achiziție în România în domenii ca ingineria, automatizările și robotica”

Costin Borc, director SNEF pentru estul Europei și Africa: "Vrem să facem cel puțin o achiziție în România în domenii ca ingineria, automatizările și robotica”
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2021

2021 a fost pentru grupul francez SNEF un an de pregătire a unor viitoare achiziții în România și în regiune, în domenii de vârf ca ingineria, automatizările și robotica, spune Costin Borc, director SNEF pentru țările din estul Europei și Africa. Grupul este prezent pe piața locală cu activități în infrastructuri industriale și în domeniul energetic, prin filiala regională SNEF CEE.


Costin Borc a observat o activitate mai puternică în realizarea unor investiții în România, în general în producția de echipamente de uz general pentru piața autohtonă și cea a Uniunii Europene (mobilier, electrocasnice, echipament sportiv). Astfel, marile proiecte în energie, în sectorul naval sau investiții de talie mare în industrie, nu s-au materializat deocamdată. De asemenea, creșterile de prețuri la materii prime și în energie au făcut ca mulți investitori să amâne proiectele noi sau să le renegocieze în așteptarea unei calmări a tendinței accentuate de scumpire a produselor și serviciilor. În acest context, industria de oil&gas reprezintă unul dintre sectoarele în care a fost vizibilă o lipsă a investițiilor noi, în anul 2021 fiind mai degrabă implementate proiecte programate și începute în anii precedenți.

Urmărește-ne și pe Google News

“Vrem să facem cel puțin o achiziție în România și încă una în piețele din Europa Centrală și de Est în domenii ca ingineria, automatizările și robotica. Așteptarea noastră este să creștem în 2022  în toate liniile de business, să participăm în implementarea marilor proiecte în țară, în PNRR și să exportăm know-how-ul nostru pe alte piețe europene”, declară Costin Borc, director SNEF pentru țările din estul Europei și Africa.

Cel mai bun an din istorie pentru piața media din România. Digitalul - creștere remarcabilă CITEȘTE ȘI Cel mai bun an din istorie pentru piața media din România. Digitalul - creștere remarcabilă

Grupul francez SNEF a avut în 2021 un an de consolidare a achiziției Comoserv și a o prezență mai accentuată a IMSAT pe piața internă în proiecte de diferite mărimi, de la uzina de bioetanol de la Podari la proiecte mai mici de roboți pentru industrie. “IMSAT își consolidează și prezența în regiuni, o reîntoarcere în istorie la începuturile firmei când acoperea întreg teritoriul țării și era prezentă în fiecare județ. Brinel a avut un an extrem de bun cu o creștere generată de schimbările structurale din timpul perioadei de carantină: lucrul la distanță-telemunca, adoptată de multe centre de servicii ale multinaționalelor, învățământul cu prezența și în online, digitalizarea unor servicii publice”, declară Costin Borc.

SNEF CEE a investit și a preluat recent compania COMOSERV, care activează pe piața serviciilor de inginerie mecanică industrială, și continuă investițiile în România.  A devenit un jucător cu servicii complete în domeniul electromecanicii, cu o cifră de afaceri cumulată de 120 milioane de euro. Prin integrarea COMOSERV, care are în prezent 160 de specialiști, grupul SNEF a ajuns sa aiba în România 1250 de angajați. 

“Ne așteptăm că anul 2021 să fie mai bun ca anul trecut, dar și comparativ cu 2019, cu mai clienți care ne consultă și pentru alte lucrări sau care ne consultă în alte țări în care operează. În anul 2021, am fost căutați de clienții noștri, la Brinel, la IMSAT sau la Comoserv ca să lucrăm nu numai pentru ei, în locațiile obișnuite, ci și peste hotare, în țările nordice, în Anglia sau în Belgia”, a declarat Costin Borc.

TOP 10 Cele mai valoroase companii din lume în 2021: China iese în afara topului dominat de giganții tech americani CITEȘTE ȘI TOP 10 Cele mai valoroase companii din lume în 2021: China iese în afara topului dominat de giganții tech americani

De asemenea, din ce în ce mai multe proiecte au o componentă importantă de inginerie și de supervizare a lucrărilor, pentru partea efectivă de montaj folosind din ce în ce mai mult resurse locale. “Mitul lucrătorului român low-cost nu mai este adevărat de ceva vreme. Directiva privind muncitorii detașați, lipsa în țară a forței de muncă calificate din cauza emigrarilor din ultimii ani cât și din absența unor programe școlare sau profesionale de pregătire a tinerilor  au dus costurile forței de muncă în sus, iar costurile unor muncitori locali calificați sunt de multe ori mai bune că ale noastre. Aceasta este provocarea care ne face să ne ducem din ce în ce mai mult către prestații de valoare adăugată mare cum ar fi proiectarea, supervizarea lucrărilor, punerea în funcțiune. Problemele create de lipsa de personal calificat sunt aceleași în toate țările europene în care operează grupul nostru”, mai spune Costin Borc.

Sectorul bancar s-a adaptat foarte repede la noua situație impusă de criza sanitară și are planuri de a digitaliza în continuare relația lor cu clienții. Potrivit SNEF, educația, administrația publică locală sunt alte sectoare unde s-a progresat mult, deși poate nu se vede atât de mult tot ce s-a făcut. De asemenea, un sector în care vor fi oportunități în viitor datorită rămânerii în urmă față de celelalte este administrația publică centrală, ANAF, Case de Pensii, Case de Sănătate, Ministerul de Interne. Cum mai toate proiectele care vor reduce această rămânere în urmă sunt prinse în PNRR, oportunitățile pentru anii viitori sunt foarte mari.

Grupul SNEF deține în România IMSAT Groupe SNEF, proiectant și integrator de soluții multitehnice în domeniul electric, mecanic, al automatizărilor, curenților slabi, HVAC, integrării de roboți, E-house, BRINEL, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală si Comoserv, o firma de mecanica industriala.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
snef
achizitii costin borc