Curând va avea loc zborul inaugural al rachetei europene Ariane 6 în care mulți oameni își pun speranța, fiindcă guverne și companii din Europa vor dori să pună sateliți și alte echipamente pe orbită în anii ce vin, în mod independent de America sau Rusia.
Racheta are 63 de metri înălțime, la proiect se lucrează din 2014, iar lansarea ar fi trebuit să fie în vara lui 2020,scrie Hotnews.ro
„Avem în față un moment important”, a declarat directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Josef Aschbacher.
„Viața noastră de zi cu zi chiar depinde de informațiile de la sateliți, de la telecomunicații și din observarea Pământului, de la prognoza meteo, până la gestionarea dezastrelor. Este de neimaginat pentru Europa să nu aibă acces garantat și independent la spațiu”, spune șeful ESA.
La proiect se lucrează de un deceniu, costurile au trecut de 4 miliarde dolari și problemele tehnice au fost numeroase. O lansare va costa peste 100 milioane dolari și niciun segment al rachetei NU va fi recuperat. Ariane 6 nu poate fi un concurent pentru SpaceX, companie ce a avut aproape 100 de lansări anul trecut.
Lansarea Ariane 6 are loc cu patru ani mai târziu decât s-a sperat inițial, data stabilită prima oară fiind 21 iulie 2020.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Încep reparațiile majore la Podul Prieteniei. Cum ajungi mai repede cu mașina în Bulgaria, Grecia și Turcia după blocarea Podului de la GiurgiuLansarea inaugurală va avea loc la centrul spațial din Guiana Franceză și vor fi transportați câțiva sateliți de mici dimensiuni pe orbita terestră joasă. Racheta ar trebui să atingă o altitudine de 580 km în zborul inaugural.
Dacă lansarea de marți va fi un succes, o altă rachetă Ariane 6 ar trebui să fie lansată în decembrie, iar pentru 2025 sunt programate șase lansări. Dacă totul va merge ideal, ceea ce rar se întâmplă când este vorba despre tehnologia spațială, în 2026 ar putea fi efectuate opt lansări. Obiectivul pe termen mediu este să se ajungă la o lansarea în fiecare lună.
Deși NU este o rachetă cu componente reutilizabile, Ariane 6 este privită cu multă încredere de cei de la ESA care spun că există comenzi ferme pentru zboruri de lansare pentru următorii trei ani, mai ales de la companii care vor să lanseze sateliți.
Europenii vor să folosească rachete Ariane 6 și pentru a lansa în viitor sonde spațiale. Vor exista două versiuni: Ariane 62 și Ariane 64, aceasta din urmă având capacitate mai mare (mai mult decât dublă). Este testată marți prima versiune.
CITEȘTE ȘI Surpriză în industria auto: Porsche încheie seria de creșteri care se întindea pe mai mulți ani. Modelul electric Taycan a pierdut 51% dintre cliențiRacheta a fost construită de compania franceză Arianespace. Franța și Germania s-au certat pe tema amânărilor apărute în program, iar la un moment dat germanii au spus că francezii sunt responsabili de creșterile de costuri și de problemele tehnice.
Treapta principală a fost construită de ArianeGroup, un joint venture între Airbus și Safran.
Europa nu mai are din 2023 acces independent la spațiul cosmic, după ce racheta Ariane 5 a efectuat ultimul său zbor. O rachetă mai mică, Vega-C, nu a mai zburat din decembrie 2022, din cauza unor probleme tehnice. În trecut europenii au utilizat și rachete rusești Soyuz, însă invazia rusă în Ucraina a pus capăt acestei variante.