Jumătate din cei 129 de angajați ai Aeroportului Iași vor intra în șomaj tehnic, a anunțat luni, directorul aerogării, Cătălin Bulgariu, pierderile înregistrare în această lună fiind de șase milioane de lei.
Cătălin Bulgariu a declarat, luni, pentru News.ro că aproximativ 65 de angajați din cei 129 de salariați ai aeroportului vor intra în șomaj tehnic, cel mai probabil de la 1 aprilie.
”Acum organizăm turele, pentru că aeroportul Iași trebuie să rămână deschis. Dar jumătate din oameni vor intra în șomaj tehnic. Nu am stabilit încă data, noi am vrea cât mai repede. Probabil vor pleca începând cu 1 aprilie. Mai avem doar câteva zboruri pe zi, două-trei pe rute externe și unul către București. Spre Capitală aveam înainte de criză șapte curse pe zi tur-retur, de azi am rămas cu una”, a afirmat directorul aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu.
El susține că zborurile de pasageri pe teritoriul României ar trebui sistate pe toată durata perioadei în care este declarată situația de urgență.
”Am avut în ultimele zile, pe fiecare zbor, persoane care nu declară că au luat avionul din altă parte, dar vin de fapt zone cu risc, dar am avut și pasageri cu semne vizibile de boală. Am înregistrat pasageri și cu 40 de grade febră. Ne-am confruntat și cu persoane inconștiente. O doamnă care intrase în contact cu o persoană confirmată cu coronavirus a considerat că e mai bine să facă un zbor la București decât să stea acasă. Cer sistarea zborurilor comerciale de pasageri în România, pentru a limita răspândirea pandemiei”, a mai spus șeful aeroportului ieșean.
Cătălin Bulgariu a precizată că, în această lună, pierderile înregistrate de aeroport se ridică la șase milioane de lei, el anticipând că în lunile aprilie și mai situația financiară va fi și mai proastă.
”Estimările noastre arată că traficul de pasageri în aprilie va fi cu peste 90 la sută mai mic decât într-o lună obișnuită. De la 115.000 de pasageri vom avea doar 10.000 de călători într-o lună”, a afirmat Cătălin Bulgariu.
Directorul aeroportului ieșean susține că aerogara nu va fi închisă, ci va trebui să fie operabilă 24 de ore din 24, pentru a putea fi asigurate zborurile militare și umanitare.