Qatar Airways s-a asociat cu compania Starlink pentru servicii de internet de mare viteză la bordul avioanelor

Qatar Airways s-a asociat cu compania Starlink pentru servicii de internet de mare viteză la bordul avioanelor
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:48

Qatar Airways a lansat primul său zbor cu un Boeing 777 echipat cu internet furnizat de compania Starlink a lui Elon Musk, deschizând calea pentru o nouă eră a conectivității în timpul zborului pentru întreaga sa flotă, până anul viitor, transmite CNBC.

Pentru a demonstra acest moment istoric, CEO-ul Qatar Airways, Badr Al Meer, a avut un apel video cu fondatorul Starlink, Elon Musk, în timp ce zbura la peste 10.000 de metri, de la Doha la Londra.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Criză gravă la McDonald’s - Intoxicații alimentare cu E. Coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit și o persoană a decedat după ce au mâncat hamburgeri în SUA. Acțiunile se prăbușesc
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Vorbind chiar acum prin Starlink - asta e super tare. Este Starlink prin legăturile laser ale sateliților până la aeronava ta,” a spus Musk în apelul de la casa sa, care a fost filmat și distribuit de compania aeriană qatareză, scrie News.ro.

Mișcarea Qatar Airways de a introduce internet gratuit de mare viteză în întreaga sa flotă este o provocare directă la adresa companiilor aeriene concurente, care de obicei oferă servicii plătite de viteză mai mică și adesea instabile sau acces wi-fi restricționat pentru anumite categorii de pasageri.

”Va deveni din ce în ce mai bine. Am lansat sateliți noi și continuăm să îmbunătățim software-ul. În timp, cred că veți vedea că devine tot mai bun. Gândiți-vă la asta ca la un minim. De aici nu poate decât să se îmbunătățească,” a spus Musk, președintele Qatar Tourism, Saad bin Ali Al-Kharji, care stătea lângă Badr Al Meer la bordul avionului. Al Meer i-a oferit apoi un tur video al cabinei de pilotaj.

Transportatorul qatarez de stat intenționează să echipeze 12 avioane Boeing 777-300 cu acest serviciu până la sfârșitul lui 2024, cu acoperire completă pentru întreaga flotă Boeing 777 în 2025 și pentru flota Airbus A350 în vara lui 2025.

Starlink, care funcționează ca o constelație de sateliți, oferă internet de mare viteză și cu latență scăzută prin intermediul a aproximativ 6.000 de sateliți, permițând pasagerilor să transmită videoclipuri, să trimită mesaje și să efectueze apeluri prin wi-fi pe mai multe dispozitive.

Qatar Airways, care desfășoară o revizuire strategică majoră sub noua conducere, a adăugat că serviciul va fi gratuit și va fi operativ de la poartă la poartă.

Ciocolata, până acum un lux accesibil, este în criză fără precedent. Prețurile la cacao au atins niveluri record CITEȘTE ȘI Ciocolata, până acum un lux accesibil, este în criză fără precedent. Prețurile la cacao au atins niveluri record

Compania aeriană din Golf va fi prima din regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord care va oferi wi-fi furnizat de Starlink pasagerilor săi, a declarat aceasta într-un comunicat oficial.

Dar nu este singura companie cu astfel de obiective – la începutul lunii octombrie, CEO-ul Air New Zealand, Greg Foran, a declarat pentru CNBC că wi-fi-ul fiabil și rapid la companiile aeriene de servicii complete va deveni disponibil pe măsură ce companiile aeriene vor concura pentru a oferi servicii îmbunătățite pentru călători.

La rândul său, Air New Zealand a anunțat la sfârșitul lui 2023 că serivciul de internet prin Starlink va fi lansat pe două dintre aeronavele sale domestice până la sfârșitul lui 2024.

Creșterea competiției

Qatar Airways a declarat pentru CNBC, în martie, că dezvoltă un concept de clasă întâi și urmărește comenzi de aeronave de la giganții aviației Boeing și Airbus, ca parte a revizuirii sale strategice ”Qatar Airways 2.0.”

Aceasta vine în contextul în care noi date IATA arată că cererea globală de pasageri a continuat să crească în august, crescând cu 8,6% comparativ cu august 2023. Transportatorii din Orientul Mijlociu au înregistrat o creștere anuală a cererii de 4,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
qatar airways
starlink
internet