Adoptarea Legii pentru Reducerea Inflației în SUA a generat o problemă mare pentru Uniunea Europeană, în privința planurilor privind producția locală de baterii destinate vehiculelor electrice. Au fost mai multe voci, atât din interiorul industriei, cât și analiști, care au avertizat în legătură cu posibila migrare a investițiilor din Europa către SUA, ca urmare a subvențiilor atractive anunțate de americani.
SUA a atras în ultimul an, după adoptarea LEGII IRA, care stimulează producția de baterii, aproximativ 50% din investițiile la nivel global în acest domeniu, al bateriilor pentru mașini electrice. Tendința a speriat Europa, iar avertismentele nu au încetat să apară însă realitatea din teren arată că, pentru moment, au fost înregistrate foarte puține efecte negative în Europa, singurul vizibil fiind la Tesla, care și-a amânat construcția fabricii de baterii din Grunheide, în favoarea alteia, în SUA.
Analizele realizate de diferite organizații și institute de cercetare în domeniu arată că până acum au fost anunțate circa 50 de gigafabrici de baterii în Europa, cu ajutorul fondurilor europene care au reprezentat un stimulent puternic al acestei industrii, reușind astfel să contracareze efectele IRA, arată Automobilwoche, care citează Institutul Fraunhofer, ONG-ul Transport & Environment și agenția McKinsey. Capacitățile estimate de diferiți analiști, pentru deceniul următor, sunt în acest moment între 1,5 și 1,8 TWh, pe hârtie, unele evaluări, cum este cea a CLEPA, asociația furnizorilor din industria auto, fiind ceva mai pesimiste, dar tot depășesc 1,2 TWh.
Niciunul dintre proiectele anunțate înainte de apariție IRA nu a fost anulat, iar startul construcției pentru cele care îl aveau deja programat a respectat planurile inițiale, ceea ce înseamnă că impactul legii americane a fost aproape zero, pentru Europa. Mai mult, după adoptarea legii americane, alte proiecte au fost anunțate, ceea ce liniștește spiritele. Pe de altă parte, analizele arată că, dacă în SUA proiectele pentru fabrici de baterii au crescut cu 60%, în Europa creșterea lor a fost de numai 35%, ceea ce poate conduce la concluzia că unii investitori și-au mutat proiectele din Europa în SUA, înainte de a le anunța.
Din punct de vedere al eficienței investiției, calculele făcute de specialiști arată că subvenția americanilor va determina ca în SUA să fie produse cele mai ieftine baterii, cu aproximativ 30% sub prețul celor din China. Acest lucru va stimula inclusiv producătorii de automobile din Europa să cumpere bateriile din SUA, în loc de China.
Pe de altă parte, două investiții de peste 8 miliarde de euro în proiecte de baterii în Europa arată că și aici pot fi produse baterii competitive, iar analiștii susțin că piața va continua să fie atractivă pentru investitori, odată cu creșterea vânzărilor de automobile electrice și, implicit, a cererii de baterii.
În plus, toată lumea așteaptă noi măsuri pregătite de UE pentru a menține și a crește investițiile în producția de baterii, astfel încât regiunea să fie complet independentă din acest punct de vedere, în 2035, când industria va fi obligată să producă și să vândă doar automobile cu emisii zero.