Doar 7% din accidentele care au avut loc anul trecut în România s-au petrecut pe întuneric, cele mai multe având loc la lumina zilei (peste 70%), iar restul pe înserat, arată datele Institutului Național de Statistică.
Cele mai multe accidente au loc vinerea, iar intervalul orar ”negru” este 17-19. Într-un sfert dintre accidente (25%) e implicat doar un vehicul (care se lovește de un pom sau cap de pod ș.a.). August e luna cea mai ”periculoasă”. Iar ca județ, după București, Iașiul și Prahova sunt județele cu cele mai multe accidente, scrie Hotnews.ro.
- În cursul anului 2020 s-au înregistrat 22.836 accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând 29.571 persoane accidentate, din care 5,6% persoane accidentate mortal. Față de anul 2019,numărul persoanelor rănite a scăzut cu 29,6%, cel al accidentelor de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale cu 26,7%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a scăzut cu 11,7%. E drept, trebuie avut în vedere faptul că 2020 a fot anul în care am trecut prin perioade de lockdown și de restricții severe de circulație. Prin urmare, comparațiile cu alți ani pot fi nerelevante.
- Ponderea accidentelor de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localități (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total accidente, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.
- În anul 2020, din totalul celor implicați în accidente, circa 40% au fost șoferi care consumaseră alcool, iar 60% au fost pietoni băuți.
- Din total persoane accidentate în accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2020, un număr de 18.460, respectiv 62,4%, aveau vârsta de cel puțin 30 ani.
- După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (11,5% din numărul total de accidente), septembrie (11,0%) și iulie (10,8%).
- După condițiile de luminozitate, 71,9% din numărul total de accidente au avut loc în timpul zilei și după starea carosabilului, 83,7% din accidente au avut loc pe carosabil uscat
- Cele mai multe accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămări corporale s-au produs în regiunea Nord-Est, respectiv 3.903 accidente.
- Aproape un sfert sunt accidente între o mașină și un pieton iar 15% sunt accidente între o mașină în mers și alte mașini parcate.
Deși evoluția fără precedent constatată în 2020 a determinat anumite schimbări în clasamentul ratelor mortalității pe țări, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 /1 milion), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în 2020. Media UE a fost de 42 de decese la un milion de locuitori.