Sute de vase fluviale cu propulsie proprie sau fără sunt oprite pe tronsonul româno-bulgar al Dunării din cauza nivelului scăzut al apei, a declarat pentru agenția bulgară BTA Ivan Jekov, șeful Direcției de supraveghere fluvială Ruse, din cadrul Agenției pentru Administrație Marină.
Există 20 de praguri pe tronsonul româno-bulgar care împiedică navigația. Cele mai joase niveluri ale apei se înregistrează în zonele din apropierea insulelor Belene și Batin. În prezent, pescajul maxim acolo este de 1,30 metri. Situația în alte țări de-a lungul Dunării este similară, a explicat oficialul bulgar.
Vasele de croazieră pot opera pe foarte puține porțiuni ale Dunării. Acest lucru nu este însă posibil pe tronsonul româno-bulgar, a mai susținut el, adăugând că doar vasele cu încărcătură foarte ușoară sau cele fără încărcătură, cu un pescaj nu mai mare de 1,20 – 1,30 metri pot naviga pe acest tronson fluvial.
Conform lui Zhekov, în prezent nu există niciun vas eșuat, în condițiile în care căpitanii evită să navigheze în aceste condiții și așteaptă creșterea nivelului apei. Acest lucru duce la pierderi pentru armatori și companii.
„Au existat situații similare din punct de vedere al nivelului scăzut al apei în 2003, precum și în 2018, dar acum seceta a venit prea devreme iar acesta va fi probabil cel mai nefavorabil an pentru transportul fluvial”, a susținut Jekov, potrivit Agerpres.