Air France-KLM speră să își mențină ritmul de creștere în 2025, iar un factor surprinzător ar putea contribui la acest succes: popularitatea serialelor americane precum ”Emily in Paris”, care au amplificat atractivitatea capitalei franceze în rândul turiștilor, în special al celor din SUA, transmite Reuters.
Compania aeriană, alături de Lufthansa, a raportat joi rezultate financiare solide pentru ultimul trimestru al anului 2024, marcând o revenire puternică, susținută de cererea ridicată și perspectivele economice mai favorabile pentru 2025. Aceste evoluții au determinat acțiunile Air France-KLM să crească cu peste 19%, iar pe cele ale Lufthansa cu peste 7%, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii ani, scrie News.ro.

CEO-ul Air France-KLM, Ben Smith, a menționat că Parisul este în prezent una dintre cele mai atractive destinații din Europa, beneficiind de o creștere a cheltuielilor turistice, în special din partea vizitatorilor americani. De asemenea, filiala sa low-cost, Transavia, a înregistrat rezultate puternice.
O industrie aeriană în revenire, în ciuda obstacolelor
Numărul mare de pasageri și scăderea costurilor cu combustibilul au ajutat companiile aeriene să depășească așteptările analiștilor în trimestrul patru, după ce, în prima jumătate a anului, acestea au fost afectate de costurile ridicate cu forța de muncă și întreținerea flotelor.
CEO-ul Lufthansa, Carsten Spohr, a subliniat că 2024 a fost un an cu două jumătăți distincte, în care prima parte a fost marcată de o scădere semnificativă a profitului operațional.
Pe parcursul anului trecut, companiile aeriene europene s-au confruntat cu dificultăți din cauza inflației și a costurilor ridicate de întreținere, în pofida cererii susținute. Cu toate acestea, IAG, compania-mamă a British Airways, a reușit să își mențină o creștere constantă a acțiunilor, datorită rețelei transatlantice puternice.
Planuri pentru viitor: expansiune și reducerea costurilor
Deși Air France-KLM a fost afectată de o scădere a sosirilor internaționale în perioada Jocurilor Olimpice de la Paris, precum și de costurile suplimentare generate de noile contracte de muncă, grupul mizează pe o creștere a cererii în 2025 și pe livrarea unor noi aeronave, ceea ce ar putea maximiza veniturile și reduce cheltuielile cu combustibilul.

Cu toate acestea, există încă provocări pentru ambele grupuri aeriene. KLM a descris rezultatele sale anuale drept ”dezamăgitoare”, anunțând disponibilizarea a 250 de posturi administrative pentru a reduce presiunea costurilor.
În cazul Lufthansa, compania-mamă a înregistrat o pierdere operațională de 94 de milioane de euro în 2024, iar grupul a anunțat un plan de redresare pentru anul 2025, vizând o contribuție brută la profit de 2,5 miliarde de euro până în 2028.
Lufthansa intenționează, de asemenea, să extindă capacitatea operatorilor săi de zboruri pe distanțe scurte, City Airlines și Discover, pentru a acoperi mai bine rutele din Europa.