Producția de vin a Franței ar urma să scadă anul acesta cu aproape un sfert, deoarece vremea nefavorabilă a afectat podgoriile, cea mai afectată fiind regiunea Champagne, a anunțat Ministerul Agriculturii de la Paris, transmite Reuters.
Ministerul se așteaptă în 2024 la o producție de vin de 36,9 milioane hectolitri, în scădere față de un nivel de 37,5 milioane hectolitri previzionat luna trecută. Un hectolitru este echivalent cu 100 de litri sau aproximativ 133 de sticle standard de vin.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Estimarea revizuită, care are la bază cele mai recente date privind recoltarea, este cu 17% sub media din ultimii cinci ani, de 44,2 milioane hectolitri, scrie Agerpres.
"Acest an a fost caracterizat de vremea nefavorabilă, cu precipitații de la înflorire și până la recoltare în majoritatea regiunilor unde se cultivă vița de vie, iar bolile au afectat recoltele", a apreciat Ministerul Agriculturii.
Toate tipurile de vin sunt afectate, precum și cele care urmează să fie distilate pentru coniac, și care au beneficiat anul trecut de o recoltă excepțională.
Champagne a înregistrat anul acesta cel mai sever declin al producției în rândul regiunilor producătoare de vin, cu o scădere de 46%, față de rezultatele bune din 2023 și cu 31% sub media din ultimii cinci ani.
CITEȘTE ȘI Temeri pentru o criză a cartofilor în EuropaLa fel ca și alte culturi, precum cerealele, strugurii au avut și ei de suferit de pe urma ploilor abundente care au căzut în Franța în acest an. Excesul de umezeală a ajutat la răspândirea bolilor în vii, a subliniat Ministerul francez al Agriculturii. În plus, multe culturi de viță de vie au avut de suferit de pe urma unui fenomen de polenizare deficitară, tot din cauza ploilor în perioada de înflorire.
Vinul este cel mai important produs agricol al Franței și în mod normal Franța, Spania și Italia concurează pentru titlul de cel mai mare producător mondial de vin. Însă sectorul se confruntă cu scăderea consumului intern, fenomen care a lovit unele zone importante pentru producția de vin, cum este Bordeaux, contribuind la protestele recente ale fermierilor.