Vicepreședintele Asociației Grânarii afirmă că în Vestul Europei ajung cerealele bune din Ucraina, pe când marfa refuzată rămâne în țara noastră

Vicepreședintele Asociației Grânarii afirmă că în Vestul Europei ajung cerealele bune din Ucraina, pe când marfa refuzată rămâne în țara noastră
scris 23 mai 2023

Vicepreședintele Asociației Grânarii, Tiberiu Stan, a afirmat că cerealele din Ucraina de bună calitate pleacă în Vestul Europei, iar marfa care este refuzată în urma controlului realizat în Portul Constanța rămâne în țara noastră. El a menționat că vine foarte multă marfă din Ucraina și nu este deloc în interesul României acest fapt deoarece fermierii nu-și mai pot exporta producția.

Tiberiu Stan a explicat, la Prima News, motivele pentru care prețul grâului se află la un nivel scăzut.

Urmărește-ne și pe Google News
România, țara cea mai afectată de pesta porcină CITEȘTE ȘI România, țara cea mai afectată de pesta porcină
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Sunt două evenimente care se suprapun. Odată căderea internațională a burselor, că-i vorba de Chicago, că-i vorba de Euronext, pe fondul unor producții majore la nivel mondial și al logisticii care s-a rezolvat odată cu trecerea timpului, după începerea războiului, care afectează tot globul, nu ne afectează doar pe noi și al doilea aspect care afectează local această politică europeană de eliminare a taxelor în ideea de a ajuta Ucraina, însă nu au ținut cont de efectele asupra noastră. Prin urmare, avem efectul global și avem și efectul local de logistică deficitară, de supraofertă și cerere scăzută. Și atunci fermierii români sunt loviți de două ori în contextul războiului, unde inputurile au fost mult mai mari, cheltuieli mult mai mari, acum venim cu prețurile lovite din două direcții: internațional și local. Prin urmare, fermierii vor vinde în pierdere, chiar dacă fac producții medii spre mari, vor vinde în pierdere. Nu mai vrem să ne gândim situația în care se vor face producții mici”, a afirmat Tiberiu Stan.

El susține că România importă în continuare cereale din Ucraina prin faptul că anumite contracte au fost încheiate înainte de data de 2 mai.
“Pe data de 5 iunie ar trebui să facă prelungirea acestor interziceri de import, dar mai sunt câteva probleme care vin odată cu asta. Chiar dacă s-au interzis importurile, s-au păstrat anumite clauze, contracte în desfășurare, pentru că erau semnate înainte de 2 mai. Pentru că nu s-a dat o dată certă la acele contracte, nu este un centralizator, contracte înainte de 2 mai, avem informații că în continuare, s-au semnat contracte și s-a pus semnat înainte de 2 mai. Prin urmare, degeaba s-au interzis importurile în România, pentru că ele în continuare au loc, printr-o nișă. Noi trebuie să luăm în discuție la nivel de România și la nivel de Bruxelles, aceste excepții să nu îmi mai pericliteze adevăratul interes al unei legi și interesul nostru ca țară de a putea să ne vindem marfa. Suntem blocați, vine foarte multă marfă din Ucraina și nu este absolut deloc în interesul României acest fapt”, a explicat viepreședintele Asociației Grânarii.

El a precizat că țările din Europa au nevoie de acest tranzit de cereale din Ucraina, dar trebuie protejate interesele fermierilor români.
“E adevărat, țările din vestul Europei și Ucraina au nevoie să aibă loc acest tranzit, dar acest tranzit și această mișcare de cereale din Ucraina către vestul Europei trebuie să aibă loc, protejându-ne și interesele noastre. Ori să cărăm noi întâi, până în decembri, să spunem, marfa noastră și apoi, după ce am terminat de cărat prin portul nostru, să vină marfă din Ucraina, trebuie găsite multe soluții la care să nu mai existe atât de multe excepții pentru că s-a creat regula, dar de fapt, ponderea cea mai mare este în excepții, că avem contracte semnate înainte de 2 mai, care se derulează în continuare și noi nu putem demonstra care contracte au fost, de fapt, semnate înainte de 2 mai sau care au fost semnate acum și antedatate. Prin urmare, sunt niște probleme legale pe care trebuie să le rezolvăm”, a mai transmis Tiberiu Stan.

FOTO Asociația Română pentru Relația cu Investitorii are un nou Consiliu Director CITEȘTE ȘI FOTO Asociația Română pentru Relația cu Investitorii are un nou Consiliu Director

El a adăugat că România consumă o treime din producția de cereale și restul este exportat pe când țările din Vestul Europei sunt dependente de importuri.

“Noi suntem net exportatori, consumăm 30% din ceea ce producem. Prin urmare, de la noi trebuie să plece marfa, nu să vină. În schimb, Vestul Europei este net Importator de porumb și floarea soarelui. Ei la porumb importă în jur de 20 milioane de tone pe an. Ei sunt disperați să primească această marfă. Industria lor depinde de această marfă care venea pe mare până acum. Având porturile închise, a început să vină prin România. Pe noi ne-a blocat complet că nu avem logistică să transmitem așa ceva și nu avem cerere pentru așa ceva pe când la ei există cererea și ei depind de această marfă. Noi le facem un serviciu lor, trecând marfa pe la noi, pe drumurile noastre, fără impozite, fără taxe, distrugând cererea locală. Marfa noastră, pur simplu nu mai este căutată. Vorbim de volume”, a explicat vicepreședintele Asociației Grânarii.

El a mai afirmat că cerealele neconforme sosite din Ucraina rămân în România.

“Vorbind de calitate, Comisia Europeană a cerut ca aceste analize să se facă în Portul Constanța, nu la vamă. Și atunci toată marfa care vine, se analizează în Portul Constanța. Ce se întâmplă cu marfa care e de proastă calitate, că nu pleacă pe vapor? Imaginați-vă dumneavoastră unde rămâne. Nu este nici distrusă. Rămâne în piața română, pentru consumatorul român. Prin urmare, avem o problemă și de cantitate, pentru că noi suntem net exportatori, nu importatori. Ei sunt net importatori și avem o problemă de calitate că la ei ajunge doar marfa bună, pentru că controalele sunt la port, pe când acea marfă refuzată trebuie să rămână undeva. Noi nu spunem că Ucraina nu este un producător major și de bună calitate, e adevărat, la alte standarde cu substanțe, au alte substanțe și asta nu este tocmai regulă. Dar ei sunt și în război, iar acum, în perioada războiului nu au tocmai cele mai bune condiții de depozitare. S-a recoltat marfă umedă. Această marfă nu a avut uscare, a putrezit, a mucegăit”, a mai declarat Tiberiu Stan.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina