Sake, „darul divin” al Japoniei, a primit statut special din partea UNESCO

Sake, „darul divin” al Japoniei, a primit statut special din partea UNESCO
scris 9 dec 2024

Sake, poate mai japonez decât celebrul sushi, este fabricat în depozite vechi de secole din vârful munților, savurat în izakaya, asemănătoare pub-urilor din țară, servit la nunți și în toasturi speciale. Acum, vinul de orez care joacă un rol crucial în tradițiile culinare ale Japoniei - și care este băutura preferată a unor celebrități precum Cate Blanchett - a fost inclus de UNESCO pe lista sa de „patrimoniu cultural imaterial al umanității”, scrie The Guardian.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc la Luque, Paraguay, membrii Comitetului UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural al umanității au votat pentru recunoașterea a 45 de practici și produse culturale din întreaga lume, inclusiv brânza albă braziliană, pâinea de manioc din Caraibe și săpunul palestinian cu ulei de măsline, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministerul Energiei avertizează că există riscul unor pene de curent „pe scară largă” în România. „Importurile sunt la cote alarmante” CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei avertizează că există riscul unor pene de curent „pe scară largă” în România. „Importurile sunt la cote alarmante”

Spre deosebire de Lista patrimoniului mondial UNESCO, care include situri considerate importante pentru umanitate, cum ar fi piramidele din Giza din Egipt, denumirea de patrimoniu cultural imaterial desemnează produse și practici ale diferitelor culturi care merită să fie recunoscute.

O delegație japoneză a salutat anunțul în Luque.

„Sake-ul este considerat un dar divin și este esențial pentru evenimentele sociale și culturale din Japonia”, a declarat pentru Associated Press Takehiro Kano, ambasadorul Japoniei la UNESCO.

Japonezii îl beau încă din secolul al VIII-lea, crezând inițial că alungă spiritele rele.

Ingredientele de bază ale sake-ului sunt puține: orez, apă, drojdie și koji, un mucegai de orez, care descompune amidonul în zaharuri fermentabile, la fel ca malțul în producția de bere. Întregul proces de două luni de fierbere la aburi, amestecare, fermentare și presare poate fi epuizant.

Orezul - care are o putere de marketing extraordinară ca parte a identității culturale mai largi a Japoniei - este esențial pentru prepararea băuturii alcoolice.

Încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern CITEȘTE ȘI Încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern

Pentru ca un produs să fie clasificat drept sake japonez, orezul trebuie să fie japonez.

Recunoașterea UNESCO, a declarat delegația, a însemnat mai mult decât cunoștințele meșteșugărești de fabricare a sake-ului de înaltă calitate. Aceasta onorează, de asemenea, o tradiție care datează de aproximativ 1000 de ani - sake-ul apare în faimosul roman japonez din secolul al XI-lea, "Povestea lui Genji", ca băutură preferată la rafinata curte Heian.

Exporturile de sake, în principal către SUA și China, reprezintă peste 265 de milioane de dolari pe an, potrivit Asociației Producătorilor de Sake și Shochu din Japonia, un grup comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
sake
unesco