România este unul dintre statele Uniunii Europene grav afectate de procesul de deșertificare

România este unul dintre statele Uniunii Europene grav afectate de procesul de deșertificare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iun 2020

România este unul dintre statele Uniunii Europene (UE) grav afectate de deșertificare, cele mai lovite de acest fenomen fiind sudul Câmpiei Române, Dobrogea și sudul Moldovei, atrage atenția Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), cu ocazia Zilei mondiale pentru combaterea deșertificării și a secetei, marcată în fiecare an, pe data de 17 iunie.

Potrivit sursei citate, numai în județul Dolj, solurile nisipoase reprezintă mai mult de 100.000 de hectare, iar în fiecare an suprafața acoperită de nisipuri crește cu peste 1.000 de hectare, după constatările fermierilor și specialiștilor, completate și de cercetările experților UE, care arată că, în România, situația este critică la granița cu Bulgaria, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Decizie - apare \ CITEȘTE ȘI Decizie - apare "DNA-ul Pădurilor"

"Uniunea Europeană nu are, la ora actuală, o strategie comună pentru combaterea deșertificării, deși fenomenul afectează grav și Spania, Portugalia, Italia, Cipru, Grecia și Bulgaria. Cercetări de ultimă oră arată că, în comparație cu datele din 2008, deșertificarea s-a accentuat în aceste țări, inclusiv în România, cu pagube economice considerabile și probleme pentru mediu", susțin reprezentanții producătorilor agricoli din România.

LAPAR atrage, din nou, atenția asupra situației dezastruoase din așa-numita "Sahară a Olteniei" (zonă cuprinsă între Corabia, Calafat și Craiova), provocată de tăierea perdelelor forestiere, care opreau aridizarea solului. "Amintim că, acum 50 de ani, pădurile reprezentau 12% din suprafața județului Dolj, iar la ora actuală putem vorbi de numai 7 procente, mai grav fiind că această suprafață este în constantă scădere", se menționează în comunicatul citat.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
desertificare
lapar