România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2021

România a încasat peste 1,3 miliarde de euro din exportul de cereale în prima jumătate a acestui an, în creștere cu aproape 3% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit balanței comerciale cu produse agroalimentare.

Comparativ, în primele șase luni din 2020, au fost exportate cereale în țările intra și extracomunitare în valoare de 1,26 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO&FOTO Surpriza Skoda: cehii lansează anul acesta un nou model accesibil, botezat după prima bicicletă a companiei CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Surpriza Skoda: cehii lansează anul acesta un nou model accesibil, botezat după prima bicicletă a companiei

Sumele cele mai mari au fost obținute din exportul în țări terțe, respectiv 789,3 milioane de euro, în timp ce livrările în spațiul comunitar au adus un plus de 511,1 milioane de euro.

Pe de altă parte, în perioada analizată, România a și importat cereale, pe care ulterior, în cea mai mare parte, le-a exportat către alte piețe. Astfel, în primele șase luni din acest an a adus din afară cereale în valoare de 370,7 milioane de euro, în creștere față de aceeași perioadă din 2020 (332,9 milioane de euro).

România este pe excedent de ani buni în comerțul internațional (intra și extracomunitar) cu cereale, numai în primul semestru din acest an înregistrându-se un plus de 929,6 milioane de euro. Anul trecut, în aceeași perioadă, excedentul a fost de 933,9 milioane de euro.

Potrivit datelor statistice furnizate de Ministerul Agriculturii, în primul semestru din acest an, deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31%, comparativ cu perioada similară din 2020, totalizând 1,27 miliarde de euro.

Datele MADR arată că România a exportat, în perioada ianuarie - iunie 2021, produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro, în creștere față de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în țările intra și extracomunitare au au depășit de 3,42 miliarde de euro.

Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele șase luni ale anului 2021 mai mult de 4,90 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost mai mici, totalizând 4,39 miliarde de euro.

Producția de cereale obținută până la data de 25 august era de 15 milioane de tone, grâul și orzul înregistrând anul acesta cifre-record, de 11,4 milioane de tone, respectiv 1,9 milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
produse agroalimentare