România a fost cea mai afectată țară membră UE de incendiile forestiere în 2020, cu 627 de incendii care au afectat o suprafață de 5.151 de hectare, conform unui raport privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru anul 2020 publicat vineri de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit acestui raport, după cel mai nefast an de până acum, care a fost 2019, și în 2020 incendiile au distrus suprafețe extinse de teren natural în Europa. În pofida unul nivel de pregătire mai ridicat în țările UE, aproximativ 340.000 de hectare au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decât Luxemburgul. România a fost cea mai afectată țară membră UE de incendiile forestiere în 2020, urmată de Portugalia, Spania și Italia, scrie Agerpres.
Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate "Natura 2000" din Europa totalizând 136.331 ha, aproximativ 40% din suprafața totală distrusă de foc în 2020 - ceva mai puțin decât în 2019, dar peste media ultimilor nouă ani. Ca și în 2019, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor "Natura 2000", cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
În 2020, incendiile care s-au întins pe o suprafață de peste 30 de hectare au afectat 20 de state membre ale UE, distrugând 339.489 ha, suprafață care depășește ușor cifra înregistrată în 2019. Totodată, în sezonul incendiilor 2020 și-au pierdut viața mai mulți oameni decât în 2019: raportarea națională din partea Spaniei a înregistrat șase victime, dintre care patru erau pompieri.
Sezonul incendiilor forestiere din 2020 a fost caracterizat de un număr mare de incendii de vegetație în prima jumătate a acestui an. Incendiile au izbucnit iarna în regiunea Deltei Dunării și în Pirinei, iar în primăvară în principal în regiunea Balcanilor. În timpul verii și al toamnei, cele mai afectate au fost țările mediteraneene, în special Spania și Portugalia, care au înregistrat cele mai mari incendii din UE în 2020. Cele mai mari incendii de pădure din anul în discuție au izbucnit în afara UE, în Ucraina, lângă reactorul nuclear îngropat de la Cernobîl.
"Clima în schimbare are efecte asupra duratei sezonului incendiilor și a gravității acestora, periclitând tot mai multe vieți și distrugând natura. Raportul de astăzi arată cât de gravă a fost situația anul trecut, astfel cum reiese și din datele de anul acesta. Comisia Europeană a adoptat Strategia UE pentru păduri în scopul de a întări rezistența pădurilor europene. Ca să putem atenua impactul incendiilor de vegetație avem neapărată nevoie de păduri sănătoase și rezistente și de terenuri gestionate într-un mod care să protejeze biodiversitatea și oamenii. Iată de ce colaborăm cu partenerii noștri și cu autoritățile naționale pentru a stabili ca normă o prevenire a incendiilor de vegetație bazată pe gestionarea adecvată a terenurilor", a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Centrul Comun de Cercetare are o contribuție esențială la reducerea riscurilor reprezentate de incendiile de pădure de a provoca dezastre în Europa și pe plan mondial, prin intermediul dezvoltării și funcționării Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). În cadrul programului Copernicus al UE și al Grupului de experți în materie de incendii forestiere (EGFF), EFFIS asigură monitorizarea continuă din sateliți a situației incendiilor din Europa. EFFIS furnizează țărilor o platformă pentru ca acestea să poată face schimb de bune practici cu privire la prevenirea incendiilor, la lupta împotriva acestora, la refacerea vegetației și la gestionarea incendiilor la nivel european. EFFIS a fost utilizat de organizațiile guvernamentale și de către cetățeni, având aproape 300 000 de utilizatori din 178 de țări în 2020. EFFIS este completat și de sistemul mondial de informare privind incendiile forestiere (GWIS), care extinde monitorizarea la întregul glob.
Rapoartele JRC privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord prezintă o perspectivă foarte cuprinzătoare asupra situației incendiilor forestiere. Ediția din 2020 include rapoarte din 33 de țări din regiunile respective care descriu activități naționale de gestionare a incendiilor și acțiuni întreprinse la ambele niveluri, național și european, pe parcursul campaniilor de luptă împotriva incendiilor forestiere din această perioadă.