Oferta fondului de investiții danez Polaris, de 134 milioane euro, pentru cumpărarea holdingului danez DCH Internațional, care în România controlează compania Premium Porc Group, al doilea mare producător de carne de porc pe piața locală, a fost oprită din cauza problemelor generate de pesta porcină pe piața românească, investitorii așteptând ca autoritățile să aibă situația sub control înainte de a semna tranzacția, anunțată de Profit.ro la finele anului trecut ca fiind pregătită.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Polaris, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Danemarca, a înaintat la acel moment o ofertă preliminară pentru a cumpăra afacerea din România a DCH.
Afacerea din România a danezilor s-a aflat și în atenția fondului de investiții ADM Capital.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, însă, conform ultimelor date, înțelegerea, ca și perfectată, a fost oprită în așteptarea unei clarificări privind pesta porcină și aducerea situației sub control. Cele două părți au ajuns la un acord, dar tranzacția nu poate fi finalizată decât după ce există certitudinea că problema pestei porcine a intrat sub control.
DCH nu este afectată de pesta porcină, dar o parte din fermele sale din România se află în zonele afectate, supuse unor restricții.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul Ameropa, printre cei mai mari traderi de cereale și producători de îngrășăminte chimice, proprietar al Azomureș, cumpără o nouă bază în RomâniaDe altfel, în presa locală a fost relatat că DCH a ridicat gradul intern de alertă la cele două ferme de la Avrig și Veștem (Sibiu), unde crește peste 20.000 de porcine, urmărind atent aplicarea măsurilor de biosecuritate. DCH are ferme și în Vrancea, la Golești și Ciorăști, unde crește anual câte 60.000 de porci, județ în care au apărut suspiciuni legate de pestă.
UPDATE marți, 18 septembrie, ora 15.24 Reprezentanții grupului Premium Porc au transmis următorul mesaj:
"În acest moment, înțelegerea dintre DCH International și Polaris nu este anulată, părțile convenind asupra principalelor condiții ale tranzacției. Bineînțeles, toți cei implicați avem în vedere situația generată de evoluția virusului pestei porcine africane în România și de impactul ulterior asupra derulării activității grupului. Pentru finalizarea tranzacției va fi necesar ca investitorii să ajungă la un grad mai înalt de confort și predictibilitate. Acest lucru ar putea fi atins în momentul în care situația nu se va mai schimba cu aceeași viteză. Întârziere este normală, dată fiind valoarea considerabilă a investiției și contextul care nu este suficient de stabil în acest moment.
Grupul Premium Porc are unul dintre cele mai bune sisteme de biosecuritate din industrie și realizăm în mod continuu investiții semnificative în această direcție. Mediul extern prezintă în schimb o volatilitate ridicată, din cauza numeroaselor focare de pestă porcină africană ce au fost confirmate în ultimele luni. Autoritățile locale și naționale au pus în aplicare măsuri stricte pentru a combate răspândirea bolii și, de îndată ce situația se va stabiliza, așteptăm cu nerăbdare să reluăm pașii necesari pentru finalizarea tranzacției dintre grupul nostru și Polaris.
Menționăm că există o comunicare bună și constantă între grupul nostru și Polaris și așteptăm cu nerăbdare calmarea evoluției bolii care să permită reluarea unei activități normale, pe noile baze generate de adaptarea la noul context".
Ultimul bilanț, prezentat joi, relevă că pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate și 57 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați peste 230.000 de porci afectați de boală.
Grupul danez Premium Porc Group are în România o producție anuală de 400.000 de capete, fiind prezent pe piața locală cu branduri precum Premium Porc, Degaro, Consinterfin și Premium Porc Negreni și operând în total 12 ferme de porcine, în județele Vrancea, Brăila, Constanța, Olt, Sibiu și Brașov, având în 2016 o cifră de afaceri de 53 milioane euro și un profit de 10,7 milioane euro.
Premium Porc Group operează în România din 2006, când a început producția de porcine prin achiziția fermei Suintest, din comuna Golești, județul Vrancea.
CITEȘTE ȘI Smithfield Foods investește în transplanturile de organe de la porci la oameni
În 2008 a achiziționat ferma Consinterfin de pe raza administrativă a comunei Slobozia Ciorăști, județul Vrancea, extinzând producția de porcine. Tot în 2008, Premium Porc Group a început producția de cereale în județul Vrancea, iar în 2010 a lansat producția de furaj la fabrica de nutrețuri combinate din județul Vrancea.
În 2011, Premium Porc Group a achiziționat fermele Fântânele și Sibioara din județul Constanța, iar în 2013 a preluat ferma Negreni din județul Olt.
Polaris, creat în 1998 și alimentat din fonduri de pensii din Danemarca, dar și de companii precum Danske Bank, Nordea, Lego Kirk Kapital, a investit până în prezent în afacerile Mols-Linien, Louis Poulsen și Babysam, specializate în echipamente de transport naval, corpuri de iluminat și, respectiv, produse pentru bebeluși.
CITEȘTE ȘI Mișcare surpriză ANAF: Cel mai important producător de cafea din România este somat de Fisc să plătească peste 17 milioane lei și bănuit de evaziune fiscalăCel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial este gigantul american Smithfield Foods.
Smithfield a intrat în România, în 2004, prin preluarea fostului combinat Comtim din Timișoara și a companiei Agrotorvis. În 2005, grupul Smithfield a cumpărat 50% din Agroalim Distribution, unul dintre principalii distribuitori de produse alimentare de pe piața autohtonă, și 50% din Frigorifer Tulcea, un depozit cu o capacitate de 16.000 de tone, printre cele mai mari din țară. Frigorifer Tulcea are ca domeniu de activitate și serviciile logistice.
Valoarea tranzacției a fost estimată atunci la circa 12 milioane de euro. Ambele afaceri aparțineau omului de afaceri libanez Mounir Halawani. Patru ani mai târziu, în 2009, Smithfield Foods a preluat integral Agroalim Distribution.