Fermierii americani care și-au încheiat activitățile de recoltare se confruntă cu o mare problemă, unde să depoziteze cantitățile uriașe de cereale pe care nu le pot vinde cumpărătorilor chinezi, iar pentru unii agricultori din Louisiana soluția este să le lase să putrezească, relatează Reuters.
Unul dintre acești fermieri, Richard Fontenot, a arat sub 1.000 din cei 1.700 de acri cultivați cu soia, preferând să amestece plantele cu pământul decât să recolteze boabele în valoare de 300.000 de dolari, scrie News.ro.
Cultura de soia a fost afectată de vremea nefavorabilă. În mod normal ar fi vândut-o chiar și așa, dar în acest an silozurile, deja pline, nu au fost interesate prea mult de recoltele deteriorate.
CITEȘTE ȘI Surpriză: Americanul George Gellert, președintele unuia dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA, cu încasări de 1 miliard de dolari, își bagă în faliment fabrica de zahăr din RomâniaȘi în alte regiuni ale Statelor Unite cultivatorii de cereale ară culturi, le lasă să putrezească sau le depozitează pe pământ, în speranța că anul viitor vor obține prețuri mai bune, potrivit declarațiilor a peste 24 de fermieri, cercetători academici și creditori ai fermierilor.
Situația este unul dintre efectele războiului comercial dintre Statele Unite și China, care a redus puternic cererea de export și a supraaglomerat unitățile de depozitare a cerealelor.
În Louisiana, până la 15% din culturile de plante oleaginoase sunt arate sau sunt prea deteriorate pentru a fi vândute, potrivit datelor analizate de angajații Louisiana State University. Situații asemănătoare sunt în regiuni din Mississippi și Arkansas. Grămezi de cereale, acoperite de zăpadă, mai pot fi văzute în Dakota de Nord și de Sud. Iar în Illinois și Indiana, unii fermieri încearcă să protejeze de animale sacii plini cu cereale.
Fermierii americani au plantat 89,1 milioane de acri cu soia, a doua cea mai mare suprafață din istorie, anticipând creșterea cererii din China.
Beijingul a impus însă tarife de 25% pentru soia provenită din SUA, ca reacție la tarifele impuse de Washington pentru exporturile chineze. Măsura Chinei a blocat practic exporturile de soia ale SUA în China, care anul trecut au valorat circa 12 miliarde de dolari. China cumpără de obicei circa 60% din soia vândută de SUA.
Guvernul american a introdus un program de ajutor în valoare de 12 miliarde de dolari, pentru a ajuta fermierii să absoarbă costul războiului comercial. Până la jumătatea lunii noiembrie au fost plătiți 837,8 milioane de dolari.