Pentru cei care vor un job sezonier în agricultură, acum este momentul: se dă startul culesului în podgoriile în toată țara.
La Buzău, de exemplu, cei care au dat deja startul culesului sunt cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare Viticolă de la Pietroasele. Aici, primii struguri sunt adunați începând cu 26 august. Potrivit oenologului Cornel Baniță, culesul se face atât mecanizat cu utilaje performante, cât și manual, astfel că au nevoie de forță de muncă, arată Agro TV.
Există un „nucleu” de persoane care vin aproape în fiecare an la cules, nu numai din jurul comunei Pietroasele, ci chiar din județele învecinate. Pentru acest job, fiecare zilier câștigă între 150 și 250 de lei, în funcție de cât de mult muncește.
Strugurii s-au copt și au acumulat suficient zahăr pentru a obține un vin bun astfel că se dă stratul culesului la Feteasca Albă, Busuioaca de Bohotin și Tămâioasa pentru vinurile seci.
CITEȘTE ȘI Agro TV: Grâul românesc ia calea Asiei, tot mai ieftinProducțiile la soiurile tradiționale – Tămâioasa Românească și Busuioaca de Bohotin – au fost diminuate de secetă, dar specialiștii spun că vinul va fi mai puțin și mai bun.