Shanghai, centrul financiar al Chinei a început să impună noi restricții de izolare, iar cel mai populat district din Beijing a închis spațiile destinate divertismentului pe fondul unei creșteri de cazuri de COVID-19, relatează Reuters.
Ambele metropole chineze au relaxat restricțiile anti-COVID recent, după o scădere a numărului de cazuri noi. Cu toate acestea, China a păstrat politica ”dinamică zero-COVID”, care vizează stoparea răspândirii virusului cât mai curând posibil, scrie News.ro.
Districtul Minhang din Shanghai, cu o suprafață vastă și cu 2 milioane de locuitori, a anunțat joi că va efectua teste de acid nucleic pe toți locuitorii pe 11 iunie, care au fost instruiți să nu părăsească locuințele în ziua respectivă.
Alte autorități guvernamentale din alte cartiere ale orașului au emis, de asemenea, notificări care precizează că locuitorii vor fi supuși la două zile de izolare și alte 12 zile de testare riguroasă începând de joi.
Potrivit avizelor emise pentru cel puțin trei cartiere, locuitorii trebuie să stea în casă până sâmbătă și să finalizeze cinci runde de teste obligatorii, care se încheie pe 23 iunie.
În cartierul central Xuhui au apărut în ultima săptămână garduri verzi și scânduri roșii de lemn, baricadând rezidenții și declanșând o nouă furie publică.
O agenție de presă guvernamentală din Shanghai, The Paper, a relatat că unul dintre focarele din Xuhui ar fi izbucni la un salon de înfrumusețare renumit, Trandafirul Roșu, din centrul orașului, care a fost redeschis la 1 iunie, când a fost relaxată carantina la nivelul orașului.
Trei angajați ai salonului au fost testați pozitiv la COVID-19. Salonul a fost vizitat de 502 clienți din 15 din cele 16 districte ale orașului în ultimele opt zile, se arată în comunicat.
În timp ce rata de infectare a Chinei pare foarte scăzută în comparație cu multe alte țări, care au optat pentru strategia menită să învețe locuitorii să trăiască cu virusul, guvernul chinez a intensificat politica de zero-COVID pentru a proteja persoanele în vârstă și sistemul medical. De asemenea, Beijingul a avertizat că nu va tolera comentariile sau acțiunil care resping sau se îndoiesc de politica aplicată.
China a raportat 240 de cazuri noi de coronavirus pe 8 iunie, dintre care 70 de persoane au dezvoltat simptome, iar 170 au fost asimptomatice, a anunțat, joi, Comisia Națională de Sănătate.