”Între 2.000 și 4.000 de militari” a anunțat președintele american Donald Trump că vrea să fie mobilizați la frontiera cu Mexicul în vederea opririi imigrației clandestine, în timp ce omologul său mexican denunță ”atitudinile amenințătoare” ale miliardarului, relatează AFP.
Este pentru prima oară când Trump oferă indicii despre viitorul contingent, după anunțul-surpriză, marți, potrivit căruia dorește să desfășoare armata de-a lungul frontierei de sud a Statelor Unite. Încă de miercuri, el a dispus să fie trimisă Garda Națională, însă făeă să facă precizări, scrie News.ro.
La bordul avionului prezindențial Air Force One, el a explicat joi că ”probabil va păstra” aceste mii de militari la fața locului, ”sau cel puțin o mare parte”, până când zidul pe care l-a promis în campania sa prezidențială în 2016 va fi construit.
Acest lucru ar putea preconiza o desfășurare de lungă durată, al cărei cost este în continuare pe cale să fie ”examinat” de Casa Albă, a recunoscut el.
CITEȘTE ȘI Danemarca face pasul: devine prima țară europeană care desființează taxa obligatorie radio-TVFinanțarea zidului, al cărui cost este evaluat la 18 miliarde de dolari, a condus deja la o înfruntare dură între republicani și democrați, în cursul examinării în Congres a bugetului federal. S-a locat abia un pic mai mult de o zecime din acest cost.
Trimițând Garda Națională, președintele republican dorește să oprească imigrația clandestină, dar și să sporească presiunea asupra Mexicului, pentru a se implica mai mult în acest subiect.
Relația între cei doi vecini ”este intensă și dinamică și prezintă bineînțeles provocări”, a relevat joi președintele mexican Enrique Peña Nieto, citat într-un comunicat.
”Însă aceste provocări nu pot în niciun caz să justifice atitudinu amenințătoare sau o lipsă de respect între țările noastre”.
TRUMP, ATACAT
Peña Nieto, care și-a anulat deja două vizite la Washington, l-a atacat pe Trump. ”Dacă declarațiile dumneavoastră recente își au originea într-o anumită frustrare legată de afacerile politice interne, legile dumneavoastră sau Congresul dumneavoastră, adresați-vă lor și nu mexicanilor”.
Trump a atacat violent autoritățile mexicane, săptămâna aceasta, după difuzarea unui reportaj despre o caravană de aproximativ 1.000 de migranți originari din America Centrală care travesa Mexicul cu intenția de a intra ilegal în Statele Unite.
El a apreciat că Mexicului îi revine să-i oprească și a pus inclusiv renegocierea în curs a tratatului de liber-schimb nord-american (NAFTA) în balanță.
Într-o deplasare, joi, în vestul Virginiei, miliardarul a revenit la retorica sa de campanie, apreciind că mexicanii care intră în Statele Unite sunt ”violatori”.
”Amintiți-vă declarațiile mele de la Trump Tower, când toată lumea a spus «oh, a fost dur». Am folosit cuvântul viol”, a declarat el joi. ”Iar ieri (miercuri), a apărut că, în această călătorie către nord, femei sunt violate la niveluri nemaivăzute înainte”, a spus el fără să facă alte precizări.
Depășiți de succesul din acest an al inițiativei lor, din 2010, ortanizatorii caravanei au pus capăt acestui proiect în grup.
Un corp de rezervă al armatei americane, Garda Națională a intervenit la frontieră în 2010, la ordinul lui Barack Obama, dar și în perioada 2006-2008, în timpul lui George W. Bush. De fiecare dată, mobilizarea a durat aproximativ un an.
Pentagonul a anunțat joi că a înființat o ”celulă de susținere a securității la frontieră”, însărcinată să coordoneze acțiunea departamentelor Apărării și Securității Interne.
După surpriza Departamentului Apărării față de anunțul prezidenial de marți, reprezentanți ai Pentagonului declarau joi seara că nu știu mărimea viitorului contingent, dacă militarii vor fi înarmați, calendarul desfășurării și durata misiunii.
În cazul în care va fi mobilizat efectivul de 4.000 de militari evocat de Donald Trump, acesta va fi aproape dublu față de forțele armate americane care luptă în prezent împotriva jihadiștilor în Siria și aproape jumătate din cele poziționate în Irak.
Întrucât Garda Națională ține de guvernatori, Pentagonul va trebui să coopereze cu fiecare dintre cele patru state de la frontiera cu Mexicul în desfășurarea operațiunilor.
Frontiera americano-mexicană are o lungime de 3.100 de kilometri, iar aproximativ 1.000 de kilometri sunt prevăzuți deja cu un zid.