Toader: Extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica este posibilă chiar și în absența unui acord bilateral

Toader: Extrădarea Elenei Udrea din Costa Rica este posibilă chiar și în absența unui acord bilateral
scris 6 iun 2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat, miercuri, că extrădarea Elenei Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, este posibilă chiar și în absența unui acord bilateral în acest sens. El a adăugat că există deja un precedent și că deja este pe rol un alt caz de extrădare din Costa Rica. 

El a precizat că până la acest moment MJ nu a primit niciun document referitor la solicitarea de extrădare, dar că instituția va comunica în fiecare moment stadiul în care se află, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Firea: Nu ne-am gândit încă la o taxă de centru, deși ea s-ar cere. Nu credem că Bucureștiul este pregătit, nu acum CITEȘTE ȘI Firea: Nu ne-am gândit încă la o taxă de centru, deși ea s-ar cere. Nu credem că Bucureștiul este pregătit, nu acum
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

”Știm că de la Poliție s-a făcut solicitarea către instanța care a pronunțat și emitenta mandatului de arestare. Concluzionând, trebuie ca instanța să verifice condițiile, să adreseze Ministerului Justiției, care la rândul lui să verifice și să formuleze cererea de extrădare. Până la acest moment, la Ministerul Justiției nu a sosit, ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extrădare a persoanei la care ne referim, procedură care se află în prima etapă de desfășurare”, a afirmat Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul a explicat că durata procesului de extrădare depinde de legislația din Costa Rica.

”În acest moment nu avem un tratat bilateral cu republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte. Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaționale, cu asigurarea reciprocității și vreu să subliniez că în precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica și în al doilea rând că în acest moment se află pe rol în derulare un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convențiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. Aici trebuie verificat următorul lucru: domeniul de reglementare a respectivei convenții să se circumscrie tipologiei naturii infracțiunilor comise de către cel care urmează a fi extrădat”, a explicat Toader.

Ministrul a subliniat că intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ține de legislația Republicii Costa Rica” și că lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare.

Tudorel Toader nu a comentat dacă solicitarea făcută de către Elena Udrea pentru obținerea statutului de refugiat politic poate împiedica această procedură.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea - aflată în Costa Rica - a fost condamnată marți de instanța supremă la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute", iar Rudel Obreja a primt cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă. Veronel Dumitrescu, avocatul Elena Udrea, a calificat drept nedreaptă, absolut nejustificată și nelegală sentința instanței supreme.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut astfel sentința din prima instanță, atât pentru Elena Udrea, cât și pentru Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

viewscnt
Afla mai multe despre
elena udrea
costa rica