Epidemia provocată de noul coronavirus și blocarea unei porțiuni uriașe din China ar putea afecta peste 5 milioane de companii la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Dun & Bradstreet, relatează CNBC.
Firma a analizat provinciile din China cele mai afectate de virus și a constatat că sunt conectate puternic la rețeaua de afaceri globală, scrie News.ro.
În regiunile cu cel puțin 100 de cazuri confirmate la data de 5 februarie se află peste 90% din toate companiile active din China, potrivit raportului, iar circa 49.000 de companii din aceste regiuni sunt divizii și filiale ale unor companii străine.
Aproape jumătate (49%) dintre companiile cu filiale în regiunile afectate au sediul central în Hong Kong, în timp ce companiile americane reprezintă 19%, cele Japoneze 12%, iar cele Germane 5%.
Potrivit datelor oficiale publicate luni de autoritățile din China, în țară erau confirmate peste 70.000 de cazuri, care au provocat moartea a 1.770 de persoane.
Cercetătorii firmei Dun & Bradstreet au descoperit că cel puțin 51.000 de companii din lume, dintre care 163 sunt incluse în topul Fortune 1000, au cel puțin un furnizor de rangul întâi în regiunile afectate, în timp ce cel puțin 5 milioane, dintre care 938 în Fortune 1000, au cel puțin un furnizor de rangul al doilea.
Impactul asupra afacerilor din China și din restul lumii determină deja revizuirea în scădere a estimărilor referitoare la reșterea economică din acest an.
Într-o cercetare publicată luni, agenția de rating Moody’s a redus estimările referitoare la creșterea economiei mondiale cu două zecimi de punct procentual. Agenția anticipează că economiile din G20 vor consemna un avans economic de 2,4% în 2020, în timp ce creșterea economiei chineze va încetini la 5,2%.
Această estimare pornește de la presupunerea că răspândirea virusului va fi ținută sub control în primul trimestru, iar activitățile economice vor reveni la normal în trimestrul al doilea. Însă, dacă ritmul îmbolnăvirilor nu va scădea, iar bilanțul deceselor va continua să crească, impactul economic va fi mult mai grav.
Raportul realizat de Dun & Bradstreet arată că cele mai mari cinci sectoare economice, care reunesc peste 80% din afacerile din privinciile afectate de epidemie, sunt serviciile, comerțul en-gros, industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și serviciile financiare.
Provinciile afectate de epidemie Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Beijing și Shandong reunesc 50% din forța totală de muncă și 48% din volumul total al vânzărilor din economia chineză.
Studiul mai arată că economia chineză reprezintă circa 20% din PIB-ul global, iar analiștii estimează că dacă epidemia va continua și dincolo de vară, ”efectul de cascadă” ar putea încetini cu circa un punct procentual creșterea economiei globale.