Statele Unite au anunțat, miercuri, noi sancțiuni ample împotriva Iranului, trecând pe o listă neagră o fundație controlată de liderul suprem Ayatollahul Ali Khamenei și penalizând ceea ce Washingtonul consideră încălcarea drepturilor omului, la un an de la reprimarea unor demonstrații anti-guvernamentale, transmite Reuters.
Sancțiunile anunțate de Departamentul Trezoreriei SUA, care îl vizează și pe ministrul Informațiilor din Iranul, marchează cea mai recentă acțiune de consolidare a campaniei de ”presiune maximă” asupra Iranului, desfășurată de administrația președintelui Donald Trump, scrie News.ro.
Măsurile survin cu aproximativ două luni înainte ca Trump își încheie mandatul după pierderea alegerilor din 3 noiembrie.
CITEȘTE ȘI Brexitul creează locuri de muncă pentru specialiștii în proceduri vamale din România și IndiaDepartamentul a impus sancțiuni împotriva a ceea ce a descris drept o rețea de patronaj cheie pentru Khamenei. Instituția a inclus pe lista neagră Bonyad Mostazafan sau Fundația Asupriților, care este controlată de Khamenei, vizând, de asemenea, 10 persoane și 50 de entități asociate fundației în sectoare precum energia, mineritul și serviciile financiare.
Sancțiunile blochează orice active din SUA ale persoanelor și entităților vizate și, în general, interzic americanilor să facă afaceri cu ei.
Fundația caritabilă - o instituție economică, culturală și de asistență socială - a acumulat fonduri mari, în detrimentul restului economiei iraniene, și controlează sute de companii și proprietăți confiscate de la Revoluția Islamică din 1979.
”Liderul suprem al Iranului folosește Bonyad Mostazafan pentru a-și răsplăti aliații sub pretenția de caritate”, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, într-un comunicat.
"Statele Unite vor continua să vizeze oficiali cheie și surse generatoare de venituri care permit represiunea continuă exercitată de regim asupra propriilor săi cetățeni", a adăugat Mnuchin.
Trump, care a adoptat o linie dură față de Teheran în timpul președinției sale și a abandonat un acord nuclear internațional cu Iranul convenit de predecesorul său Barack Obama, a discutat săptămâna trecută despre opțiuni de atacare a principalului centru nuclear al Iranului, dar în cele din urmă a decis să nu facă acest pas, a declarat luni un oficial american.
De asemenea, Departamentul Trezoreriei a aplicat sancțiuni împotriva ministrului iranian al Informațiilor Mahmoud Alavi, acuzând că ministerul acestuia a avut un rol în abuzurile grave ale drepturilor omului împotriva iranienilor, inclusiv în timpul protestelor de anul trecut.
Represiunea de acum un an ar putea fi cea mai sângeroasă reprimare a protestatarilor din Iran de la revoluția din 1979.
Președintele ales al SUA Joe Biden, care urmează să fie învestit în funcție pe 20 ianuarie, a declarat anterior că va readuce Statele Unite în acordul nuclear, dacă Iranul se va angaja să respecte din nou prevederile acestuia.
Unii analiști au spus că suplimentarea de către administrația Trump a sancțiunilor împotriva Iranului pare să aibă ca scop îngreunarea reluării de către Biden a relațiilor cu Iranul, după preluarea mandatului de președinte.