Spațiul Schengen, din nou pe agenda Consiliului JAI

Spațiul Schengen, din nou pe agenda Consiliului JAI
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:51

Președinția ungară a Consiliului UE va prezenta în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, informează un comunicat al Consiliului.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, care analizează evoluțiile din spațiul de liberă circulație. Să fie acesta momentul pentru ca România și Bulgaria să fie acceptate și cu granițele terestre?

Urmărește-ne și pe Google News

Miniștrii de interne ai statelor membre se vor reuni la Luxemburg, joi, 10 octombrie. Ei vor face un bilanț al situației generale a Spațiului Schengen, transmite Radio France Internationale, scrie Agerpres

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 The Telegraph - aproape de o preluare CITEȘTE ȘI The Telegraph - aproape de o preluare

Comisia Europeană va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările emergente din spațiul Schengen.

Miniștrii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen, iar discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor externe, precizează comunicatul Consiliului UE.

Președinția ungară va prezenta, de asemenea, situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, mai menționează comunicatul, reamintind că, la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a

Consiliului, precizează sursa citată.

Schimbările climatice din această toamnă prelungesc sezonul pepenilor, în vestul României CITEȘTE ȘI Schimbările climatice din această toamnă prelungesc sezonul pepenilor, în vestul României

Cel mai probabil cu acest prilej va avea loc o trecere în revistă a situației la zi în ceea ce privește posibilitatea aderării la Schengen cu frontierele terestre a României și Bulgariei, întrucât până în prezent nu au apărut în spațiul public semne din partea Austriei că ar fi gata să susțină o decizie politică în acest sens.

Totuși, notează Agerpres, mai mulți oficiali români și bulgari au declarat că speră că România și Bulgaria vor obține o decizie privind aderarea integrală la spațiul liber de circulație până la sfârșitul acestui an.

”O atitudine constructivă”

Ultimul Consiliu JAI din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie, dar o decizie privind aderarea cu frontierele terestre la Spațiul Schengen a României și Bulgariei se poate lua în orice format, după cum a dovedit-o primul pas făcut pe 30 decembrie 2023, aprobat în scris de statele membre cu puțin timp înainte de sfârșitul anului.

Austria, care a blocat până acum accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen cu frontierele terestre, a trecut prin alegeri legislative câștigate de Partidul Libertății, (FPO), adversar declarat al extinderii Spațiului Schengen. Acesta nu a întrunit majoritatea, accederea sa la guvernare fiind puțin probabilă, în condițiile în care celelalte partide au declarat că nu vor face alianțe cu extrema dreaptă.

În această situație, sunt șanse mari ca guvernul să fie constituit în jurul Partidului Popular, de centru-dreapta, condus de cancelarul în exercițiu Karl Nehammer. Acesta a blocat România și Bulgaria pe motiv să spațiul de liberă circulație ar trebui consolidat înainte de o nouă extindere.

În cadrul noii Comisii Europene, prezidate de Ursula von der Leyen, Austriei i-a revenit postul de comisar pentru Afaceri Interne și Migrație. Markus Brunner, nominalizat pentru această poziție, urmează să treacă prin filtrul audierilor în Parlamentul European la începutul lui noiembrie.

Potrivit unor surse din interiorul legislativului european, Austria ar trebui ca, înainte de această audiere, să dea dovadă de atitudine constructivă în ceea ce privește Spațiul Schengen.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
jai