Guvernul premierului Pedro Sanchez a aprobat un pachet de asistență în valoare de 11 miliarde de euro pentru a ajuta IMM-urile din Spania să facă față crizei economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), inclusiv un ajutor direct de șapte miliarde de euro, transmite Reuters.
De asemenea, trei miliarde de euro vor fi alocați pentru restructurarea voluntară a datoriilor împrumuturilor garantate de stat care au fost acordate de bănci companiilor afectate de pandemie - multe în industria turismului -, iar un miliard de euro vor veni sub forma unor injecții de capital, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Durata și impactul economic al pandemiei sporește riscul supraîndatorării... Acționând la momentul oportun, vom evita costuri mai ridicate în viitor", le-a spus jurnaliștilor ministrul Economiei, Nadia Calvino, după ședința Cabinetului.
Anularea datoriilor va fi o măsură de ultimă instanță, a precizat oficialul spaniol.
Pachetul de asistență este menit în principal să ajute companiile din industria ospitalității să-și reducă datoriile excesive făcute în ultimul an pentru a atenua efectele restricțiilor asupra turismului și asupra mobilității în general și să-și îmbunătățească solvabilitatea.
CITEȘTE ȘI Florin Cîțu, despre introducerea unui certificat de vaccinare: Creează o discriminare în societateCa parte a sprijinului alocat turismului, componenta de ajutor direct include două miliarde de euro pentru companiile din Insulele Baleare și Canare, două regiuni afectate sever de restricții.
Sectorul spaniol al ospitalității s-a plâns că nu a beneficiat de același ajutor ca alte state UE, indicând reducerea TVA la serviciile de catering în Germania sau reducerea contribuțiilor la asigurările sociale în Franța.
Numărul vizitatorilor internaționali în Spania a scăzut în 2020 cu peste 80%, după ce autoritățile au impus restricții de călătorie pentru a atenua efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INE).
Spania a primit doar 19 milioane de turiști străini anul trecut, un nivel care nu a mai fost înregistrat din 1969. De asemenea, cheltuielile turiștilor străini în 2020 au scăzut cu 78,5%, la 19,74 miliarde de euro.
Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut în 2019. În 2020, din cauza restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei, turismul a contribuit cu doar 4% - 5% la Produsul Intern Brut, conform estimărilor analistului Maria Jesus Fernandez, de la Funcas.