Curtea Constituțională spaniolă a decis că starea națională de urgență, care a inclus o izolare strictă la domiciliu pentru a limita amploarea primului val al pandemiei de COVID-19 anul trecut, a fost neconstituțională, a anunțat tribunalul într-un comunicat, relatează Reuters.
Instituită în martie anul trecut, starea de urgență a permis guvernului spaniol să suspende temporar libertățile civile, izolându-i la domiciliu pe aproape toți spaniolii și închizând toate activitățile cu excepția celor esențiale, scrie Agerpres.
Curtea Constituțională a anunțat într-un comunicat că a anulat cu o majoritate simplă unele articole ale decretului privind starea de urgență legate de circulația liberă a cetățenilor. Verdictul complet urmează să fie dat publicității în câteva zile.
Invalidând decretul de instituire a stării de urgență, decretul deschide ușa către anularea amenzilor pentru încălcarea restricțiilor impuse în perioada de lockdown.
Decizia Curții a venit ca răspuns la o petiție depusă de partidul de extremă dreapta Vox, care a argumentat că măsurile au fost prea dure și că au reprezentat mai degrabă o suspendare, decât o limitare a libertăților civile.
Vox a argumentat că restricțiile ar fi necesitat instituirea unei "stări excepționale", care este cu un nivel peste starea de urgență și necesită aprobarea parlamentului nu doar undă verde din partea cabinetului.
CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?În timpul primului val de infectări cu COVID-19, Spania a impus unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa, permițându-le oamenilor să iasă din casă numai pentru a merge la serviciu, pentru a face cumpărături de strictă necesitate sau pentru a merge la spital sau la farmacie, notează Reuters.