Comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra arderilor de miriști care duc la poluarea gravă a aerului, el arătând că, pe de-o parte, focul pus de oameni pe câmpuri este greu de gestionat de către forțele de intervenție, iar, pe de altă parte, cenușa provenită din aceste incendii este dusă la distanțe mari, în localități. "Cenușa și praful din Oltenia pot ajunge în București, în Craiova și nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, afirmă el.
"Nu suntem în Grecia și totuși miriștile iau foc, focul se întinde cu viteză foarte mare și nu avem echipe suficiente de intervenție. Avem echipe, să zicem, în primele 24 de ore, dar oamenii ăia sunt epuizați, pe urmă, nu poți să le ceri același randament. Avem Garda de Mediu în teren, avem alte instituții în teren, Garda de Mediu nu poate stinge incendiile, amenzile nu sting incendiile, ci doar partea asta de prevenție. Oamenii trebuie să conștientizeze pentru că, dacă te urci pe un vârf de deal și numeri zece incendii în jurul tău, e clar că autoritățile nu vor face față, nu au cum”, a afirmat Octavian Berceanu la Digi 24.
El a atras atenția asupra faptului că acea cenușă provenită de la incendiile de miriște poate afecta inclusiv marile localități.
"Ai turbionări ale aerului. Aceste turbioane ridică cenușa foarte repede și o împrăștie pe distanțe mari. Nu poți să controlezi și pe urmă toată lumea e supărată de ce avem un indice de calitate a aerului atât de scăzut. Nu mai poți să controlezi lucrurile astea. Cenușa și praful din Oltenia pot ajunge în București, în Craiova, și nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, a afirmat șeful Gărzii Naționale de Mediul, Octavian Berceanu.
El a menționat că incendiile de miriște afectează inclusiv fauna din zonă.
Zeci de incendii de miriște, lăstăriș și vegetație uscată au fost anunțate, în ultima perioadă, în zonele de câmpie.
În județul Dolj, în ultimele trei zile pompierii au intervenit pentru localizarea și lichidarea a douăzeci și opt incendii izbucnite la vegetație uscată, miriști și lăstăriș în zona localităților Afumați - sat Boureni, Leu - sat Zănoaga, Brabova - sat Voița, Drăgotești - sat Popânzălești, Vârvoru de Jos - sat Ciutura, Leu - sat Zănoaga, Sălcuța - sat Plopșor, Melinești - sat Odoleni, Grecești - sat Gropanele, Bistreț - sat Bistrețul Nou, Ciupercenii Noi, Segarcea, Calafat - sat Golenți, Filiași și Filiași - sat Răcarii de Sus, Valea Stanciului - sat Horezu Poenari, Izvoare, Almăj, Malu Mare - sat Preajba, Lipovu, Craiova (zona cimitirul Sineasca, str. Dorna, str. Iasomiei), Șimnicu de Sus - sat Milești, Bistreț, Negoi, Bechet și Șimnicu de Sus - sat Cornetu.
Suprafața totală incendiată la care au intervenit echipajele de pompieri este de aproximativ 148 hectara de vegetație uscată, miriște și lăstăriș. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise, conform ISU Dolj.
În Vâlcea, în cursul zilei de luni au ars 20 de hectare de vegetație uscată - livadă, poiană și zece hectare de fond forestier - lăstăriș și mărăciniș într-o pădure de stejar. Cercetările preliminare arată că incendiul s-ar fi declanșat in urma folosirii focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor, transmite ISU Vâlcea.