Aplicarea și pentru deșeurile verzi, pentru o perioadă de 5 ani, a procedurii aplicabile importurilor de deșeuri periculoase a fost avizată de senatori în comisiile de specialitate, deși legea care este modificată astfel nu mai există, iar în comisia de mediu a fost propus un raport de respingere a proiectului legislativ inițiat în acest scop.
Proiectul de modificare a legislației privind regimul deșeurilor a fost inițiat de PSD la începutul acestei sesiuni parlamentare, cu scopul declarat de a impune ”sancționarea drastică a importatorilor care nu asigură condiții de depozitare corespunzătoare, falsifică documente sau aduc în țară deșeuri cu randament de reciclare foarte mic”.
Social-democrații arată că, la nivelul UE, transportul deșeurilor este împărțit în două categorii: deșeuri ”verzi”, care circulă liber ca o marfă (și nu se notifică), și cele periculoase, care se notifică la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Dacă pentru cele periculoase, arată inițiatorii proiectului, există o procedură clară de urmărire pe tot traseul, cele ”verzi” sau reciclabile nu se verifică decât prin sondaj, necunoscându-se exact ce traseu parcurg și nici ce destinație au.
”Astfel, România este invadată, zilnic, de așa-zise materiale electrice și electronice reciclabile sau îmbrăcăminte second-hand, al căror grad de reciclare, deseori, nu atinge nici 20%, fiind vorba, de fapt, despre importuri de deșeuri municipale”, susțin autorii proiectului legislativ.
Acttul menționat prevede, prin urmare, instituirea aplicării și pentru deșeurile verzi, pentru o perioadă limitată, de 5 ani, a procedurii aplicabile deșeurilor periculoase.
Totodată, este propusă sancționarea drastică a importatorilor care nu asigură condiții de depozitare corespunzătoare, falsifică documente sau aduc în țară deșeuri cu randament de reciclare foarte mic. Taxa suplimentară de ecologizare propusă este de 1.000% pentru fiecare kilogram de deșeu depozitat în vederea eliminarii, care depășește 20% din cantitatea totală importată.
Conform proiectului, trasabilitatea materialelor reciclabile va fi urmarită cu strictețe de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu și fiecare importator va trebui să își desemneze o persoană care să urmarească transportui de la graniță și până la reciclator.
Penalitățile constatate se vor vira de către importatori la Administrația Fondului pentru Mediu și vor avea ca destinație finanțarea programelor de mediu anuale și multianuale.
CITEȘTE ȘI Iohannis a semnat măsurile împotriva scumpirilor la energie și gaze. Cât veți plăti FORMA FINALĂ DOCUMENTÎnainte ca în comisia de mediu să fie întocmit un raport cu recomandarea de adoptare sau respingere a proiectului pentru votul din plenul Senatului, Consiliul Legislativ a atras atenția senatorilor că proiectul legislativ modifică Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, care a fost abrogată explicit de Ordonanța de urgență a Guvemului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, prin care sunt transpuse prevederile ultimei directive europene în domeniu.
Deși la vot a fost supus un raport de respingere a proiectului, conform documentelor oficiale, membrii comisiei de mediu ”au hotărât, cu majorltate de voturi (s-a supus la vot raport de respingere și s-a votat astfel: 4 voturi pentru respingere, 3 voturi împotriva respingerii și 1 abținere), să adopte un raport de admitere, fara amendamente”.
Prin urmare, plenul Senatului ar urma să voteze asupra unui raport de adoptare a proiectului, după care acesta din urmă va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților.