Un grup de parlamentari PSD și ALDE a depus un proiect de modificare a Legii vânătorii prin care se permite uciderea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor. În prezent, aceste animale pot fi ucise doar cu acordul Ministerului Mediului.
Inițiativa a fost înregistrată joi la Parlament și este depusă pentru dezbatere în procedură de urgență, scrie News.ro.
Proiectul modifică definiția vânătorii din lege, astfel:
„vânătoare - acțiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 și 2, aflate în stare de libertate, inclusiv capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop științific, urmată de eliberarea acestora; nu constituie acțiune de vânătoare îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora sau imobilizarea animalelor a căror viață ori integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane realizate cu orice mijloace legale de protecție și imobilizare, de către personalul militar autorizat al Jandarmeriei Române în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și nici uciderea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor, de către personalul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale, în intravilanul localităților, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu și de către vânători și personalul gestionarilor fondurilor cinegetice, în extravilanul localităților”.
Practic, prin această modificare, uciderea animalelor care devin un pericol pentru oameni nu mai intră sub incidența Legii vânătorii și nu mai necesită aprobarea Ministerului Mediului.
Proiectul cuprinde și alte modificări, referitoare în special la despăgubiri pentru pagubele și victimele animalelor sălbatice. Între acestea, despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare „atenție animale”.
În cazul atacurilor animalelor soldate cu rănirea sau decesul unei persoane, se vor acorda despăgubiri care vor acoperi cheltuielile de spitalizare, cheltuielile de înmormântare, veniturile nete realizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă, precum și daune morale. Daunele morale vor fi proporționale cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut sau, dacă victima nu este salariat, se va acorda o sumă proporțională cu echivalentul salariului minim pe economie. În cazul decesului, se vor acorda sume compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu minim pe economie până la vârsta pensionării.
Cel mai recent caz în care un om a fost atacat de un urs este cel al bărbatului de 35 de ani din județul Harghita, care a murit în 22 martie după ce a fost atacat de animal, într-o pădure din apropierea localității Crișeni. Însă bărbatul ar fi provocat ursul. Animalul a rămas sub supravegherea specialiștilor, care susțin că nu se impune uciderea acestuia.