Productivitatea lucrătorilor din SUA a înregistrat cea mai mare scădere anuală din 1948, a anunțat marți Departamentul Muncii, în timp ce creșterea costurilor unitare cu forța de muncă s-a accelerat, sugerând că presiunile puternice ale salariilor vor continua să contribuie la menținerea inflației la un ritm ridicat, transmite Reuters.
Productivitatea, exceptând sectorul agricol, care măsoară producția orară per lucrător, a scăzut cu 2,5% față de un an în urmă. De asemenea, a scăzut brusc în trimestrul al doilea, la o rată anualizată de 4,6%, după ce a coborât cu un ritm revizuit în sens ascendent, de 7,4%, în primele trei luni ale anului, arată raportul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca productivitatea să scadă cu o rată de 4,7% în perioada aprilie-iunie, scrie News.ro.
Schimbările mari în componența forței de muncă din SUA, ca urmare a pandemiei de COVID-19, au făcut mai dificilă măsurarea creșterii productivității subiacente, pe care unii economiști o consideră la aproximativ 1,0% sau mai puțin, făcând lupta Rezervei Federale împotriva inflației mai dificilă.
Orele lucrate au crescut cu o rată de 2,6% în trimestrul al doilea.
Costurile unitare cu forța de muncă - prețul forței de muncă pe o singură unitate de producție - au crescut cu o rată de 10,8%. Aceasta a urmat unui ritm de creștere de 12,7% în primul trimestru.
Costurile unitare cu forța de muncă au crescut cu o rată de 9,5% față de un an în urmă. O lipsă acută de muncitori stimulează creșterea salariilor. La sfârșitul lunii iunie exista o ofertă de 10,7 milioane de locuri de muncă.