Prima News: Spania și Italia - Mâna de lucru românească este apreciată, dar plătită mai puțin. Români care lucrează pe șantiere "la negru"

Prima News: Spania și Italia - Mâna de lucru românească este apreciată, dar plătită mai puțin. Români care lucrează pe șantiere "la negru"
scris 20 mai 2023

Mâna de lucru românească este apreciată, dar plătită mai puțin în Italia, pentru că românii nu au nicio formă de asociere care să le apere drepturile, a declarat la Prima News Robert Răducescu, președintele Camerei de Comerț Româno-Lombarde.

„Este nevoie de imigranți, dar nu este nevoie de o imigrație clandestină necontrolată. Nu poți să primești fără să integrezi și să ghetoizezi populația după aceea”, spune Răducescu. Declarațiile primarului din Milano, care a spus că imigranții pot ridica rata natalității din Italia, vin după ce natalitatea din peninsulă a scăzut dramatic din cauza migrației. „Românii din străinătate i-au depășit pe românii din țară la natalitate anul trecut, de exemplu”, a precizat Robert Răducescu.

Urmărește-ne și pe Google News
BERD taie prognoza de creștere pentru România. \ CITEȘTE ȘI BERD taie prognoza de creștere pentru România. "Optimismul cu privire la rata de redresare după crizele din ultimii ani este deplasat”

Din păcate, spune Silvia Dumitrache, președintele Asociației Femeilor Românce din Italia, jumătate dintre lucrătoarele domestice din țară aflate în Italia nu au contracte de muncă. „Mulți angajatori italieni nu prea fac contracte de muncă sau fac contracte care nu reflectă realitatea. Sunt mulți lucrători care muncesc ore în plus peste cele din contractul de muncă fără să fie plătiți în consecință”, a adăugat Dumitrache.

Mulți români rămân în Italia, deși inițial vor să revină acasă, se răzgândesc pentru că încep să se obișnuiască cu normalitatea, care cam lipsește din România, a spus Silvia Dumitrache.

Și în Spania sunt mulți români care lucrează pe șantiere "la negru", pentru că nu au certificatele de calificare cerute de angajatori. Statul spaniol încearcă să simplifice procedurile de acordare a certificatelor de calificare.

Românii sunt națiunea care contribuie cel mai mult la plata taxelor, în jur de 400.000 de oameni, urmați de englezi, iar la afaceri suntem pe locul doi, după afacerile chinezești.

Cifrele oficiale arată că în Spania sunt peste 600.000 de români, la care s-ar putea adăuga încă cel puțin 400.000 de emigranți ilegali..

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
italia
romani