Prețul petrolului s-ar putea majora considerabil după 2020 dacă trendul de reducere a investițiilor în upstream va continua

Prețul petrolului s-ar putea majora considerabil după 2020 dacă trendul de reducere a investițiilor în upstream va continua
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 mar 2017

Piața petrolului ar putea trece de la actuala stare de supraproducție la una de penurie în următorii cinci ani, dacă trendul de reducere a investițiilor în segmentul de upstream (explorare și producție) va continua, consideră Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul Oil 2017, care conține previziunile AIE pe perioada 2017-2022.

Posibilitatea ca, după 2020, petrolul să traverseze o perioadă cu prețuri ridicate, după mai mulți ani în care acesta a fost cotat la niveluri reduse, este cu atât mai probabilă, cu cât AIE susțină că “penuria” de petrol va apărea chiar și dacă SUA și alte state își vor majora stocurile de petrol.

Urmărește-ne și pe Google News

“Dacă prăbușirea record a investițiilor din ultimii doi ani, 2015 și 2016, nu va fi stopată, iar trendul inversat, oferta de petrol va stagna până în 2020”, susține AIE. Instituția internațională susține că investițiile globale în upstream (explorare și producție) au scăzut cu 25% în 2015 și cu 26% în 2016.

Prețul petrolului s-ar putea majora considerabil după 2020 dacă trendul de reducere a investițiilor în upstream va continua

Reducerea producției OPEC și altor state exportatoare va avea un efect redus asupra prețurilor (și implicit asupra investițiilor în upstream), cel puțin pe termen scurt, ca urmare a faptului că ea este compensată de o majorare a producției non-OPEC, în special a producției SUA de petrol din formațiuni de șisturi bituminoase.

Această evoluție a ofertei pe termen scurt explică previzunile de stagnare a prețului petrolului din perioada următoare pe care se bazează estimările AIE.

De la începutul anului, petrolul Brent (de referință pe piața europeană și globală) s-a tranzacționat într-un interval situat între 53 și 58 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) într-un interval cuprins între 50 și 55 de dolari pe baril.

Matt Parry, economistul șef responsabil cu piața petrolului al AIE susține, potrivit Market Watch, că primele semne de penurie pe această piață ar putea apărea în 2020, an în care “creșterea estimată a cererii de petrol ar depăși-o pe cea a ofertei. Se estimează o creștere a cererii nete de 7,3 milioane de barili pe zi pentru perioada 2016-2022, care excede considerabil majorare prognozată a ofertei, de sub 6 milioane de barili pe zi”, arată economistul șef al AIE.

În opinia acestuia, inițial se va ajunge la echilibrare a raportului pentru ca în 2022, capacitățile de producție neutilizate la nivel global să atingă minimul ultimilor 14 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
petrol
cerere
oferta
opec