Salariile nominale în Germania au scăzut în 2020, pentru prima dată de când s-a început colectarea datelor, în 2007, a anunțat Oficiul federal de statistică (Destatis).
Câștigurile nominale au scăzut cu 0,7% în 2020 comparativ cu 2019. Ținând cont de evoluția inflației, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este și mai brutală, fiind în medie de 1,1%, scrie Agerpres.
Totuși, datele nu includ sprijinul financiar pentru cei cuprinși în schema guvernamentală pentru angajații cu program de lucru redus, deși aceste alocații "au atenuat pierderea câștigurilor pentru mulți angajați", în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a informat Destatis.
Numărul de ore de lucru săptămânale pentru cei angajați full-time a scăzut în 2020 cu 2,9%, comparativ cu 2019. Cel mai sever declin, de 19,4%, a fost în industria ospitalității, iar cel mai redus în sectoarele economice, conform datelor Destatis.
Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creștere continuă a salariilor în prima economie a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 și de o rată scăzută a șomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!În 2020, scăderea salariilor a fost însoțită de o creștere a șomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, față de 5% înaintea crizei sanitare.