Cancelarul Olaf Scholz se îndreaptă sâmbătă spre China pentru o vizită delicată, într-un moment în care Occidentul își înăsprește poziția față de practicile comerciale considerate neloiale ale Beijingului, scrie AFP.
Vizita sa de trei zile are loc, de asemenea, într-un moment în care China este criticată pentru apropierea sa de Moscova, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Washingtonul a amenințat că va face "responsabil" executivul chinez dacă trupele rusești avansează și mai mult în Ucraina, atrăgând o replică seacă din partea Beijingului, care a respins orice "presiune" asupra legăturilor sale cu Kremlinul.
Președintele Xi Jinping nu a condamnat niciodată în mod explicit invazia rusă și are grijă să coopereze cu omologul său Vladimir Putin.
La aceasta se adaugă pretențiile chineze pentru o "reunificare", dacă este necesar prin forță cu Taiwanul.
În timp ce aceste subiecte arzătoare ar trebui abordate, liderul german intenționează înainte de toate să vorbească despre "afaceri" cu ocazia celei de-a doua vizite oficiale la partenerul comercial numărul unu al Germaniei de la preluarea mandatului la sfârșitul anului 2021.
El va lua cu el o delegație puternică de lideri de afaceri, printre care cei de la Siemens, Bayer, Mercedes-Benz, BMW și ThyssenKrupp, potrivit presei germane, și trei miniștri (Mediu, Agricultură și Transporturi).
Această constelație "subliniază importanța care va fi acordată aspectelor economice în timpul acestei călătorii", a declarat pentru AFP Max Zenglein, economist-șef al Institutului Mercator pentru Studii Chineze (MERICS).
Discuțiile vor fi probabil tensionate într-un moment în care UE este angajată într-un război cu China, pe care o acuză că distorsionează piața europeană prin inundarea acesteia cu produse cu costuri reduse.
După automobile, căi ferate și panouri solare, Bruxelles-ul tocmai a deschis o anchetă privind practicile neloiale din sectorul energiei eoliene, care ar putea duce la sancțiuni vamale.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și-a exprimat de asemenea recent îngrijorarea cu privire la "supracapacitatea" de producție chineză, în special în domeniul tehnologiilor care beneficiază de subvenții guvernamentale importante.
CITEȘTE ȘI Proiect de lege care prevede ca pensia la Pilonul II să crească progresiv până la 10%"Olaf Scholz trebuie să facă din reducerea supracapacității și din limitarea exporturilor o prioritate" a vizitei sale, consideră Jürgen Matthes, economist la Institutul IW, la postul german n-tv.
Matthes consideră că Scholz se află într-o poziție bună pentru a negocia cu o economie chineză care este în prezent "paralizată" și lipsită de investiții străine.
De asemenea, se așteaptă ca Scholz să pledeze în numele producătorilor germani stabiliți în China, dintre care aproape două treimi se plâng de "dezavantaje competitive" în ceea ce privește accesul pe piață, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comerț Germană din China (AHK).
Acest lucru nu îi împiedică pe antreprenori să-și dorească să rămână. Potrivit Institutului IW, inițiativele în favoarea "de-risking", adică reducerea riscurilor pentru a diminua dependența de China, în special în industriile auto și chimică, sunt în mare parte ignorate în acest stadiu.
Deși vizita sa a fost de doar o zi la Beijing în noiembrie 2022, din cauza politicii de "zero covid" a țării, de data aceasta cancelarul își va face timp să viziteze trei orașe.
Mai întâi va vizita mega-metropola Chongqing, apoi Shanghai, în principal pentru vedea fabrici, iar în cele din urmă, marți, va purta discuții în capitală cu Xi Jinping, urmat de premierul Li Qiang.
În domeniul diplomației, Ucraina va fi din nou în centrul discuțiilor, într-un moment în care președintele Volodimir Zelenski a avertizat că țara sa riscă să piardă războiul dacă nu obține suficiente muniții.